Кои са 25-те най-богати нации в света? (графика)

Най-голямата икономика по общ БВП остава на пето място

Кои са 25-те най-богати нации в света? (графика)

Снимка: Unsplash

5770 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Кои са най-богатите държави в света по номинален брутен вътрешен продукт (БВП), разпределен на глава от населението? Графиката по-долу изобразява топ 25 на икономически най-развитите страни. Забележително е, че сред тях няма нито една южноамериканска или африканска държава.

Интересно е също, че въпреки че са номер едно на световната сцена по отношение на общия БВП, САЩ са на пето място по брутен вътрешен продукт на глава от населението – от 63 051 долара.

Затова пък редица страни с по-малък брой население имат висок БВП на глава от населението. Исландия, например, е в топ 10 с 57 189 долара БВП на човек, като на острова има само около 342 000 души.

Със своите под 633 000 души Люксембург се нарежда като най-богатата държава в света на база БВП на глава от населението.

Как тези страни се развиха толкова?

Разгръщайки страниците на историята, видно е, че повечето страни с голям БВП на глава от населението имат сходно развитие. От икономики, базирани на земеделие, те преминават през период на бърза индустриализация, за да се превърнат накрая в икономики, базирани на услуги.

Днес в Люксембург една от водещите индустрии са банковите и финансовите услуги. Ирландия е фокусирана върху природните ресурси и фармацевтичните продукти, Норвегия върху нефт и газ, хидроенергия и морски дарове, САЩ – недвижими имоти, здравеопазване и технологии, Сингапур – финансови услуги, производство, нефт и газ.

На върха на класацията на най-богатите икономики в света в обозримо бъдеще вероятно ще останат същите държави, както и сега. Все пак анализаторите отбелязват възможни ръстове от някои, но и спадове при други. Вътрешният пазар на Япония например започва да се свива поради застаряващото население.

Коментари: 0