Кои са най-желаните професии от безработните в България

Агенцията по заетостта проучва нагласите на търсещите работа

Кои са най-желаните професии от безработните в България

Снимка: Pixabay

3380 ~ 2 мин. четене

Ново проучване на Агенция по заетостта представя нагласите на търсещите работа в страната. Анкетираните са хора, предимно регистрирани в бюрата по труда (97,4%). Допитването е проведено в периода от 7 до 31 август 2018 г.

Като най-желани в първите 25 дни от проучването се очертават професиите, свързани с работа в ИКТ сектора, в т.ч.: оператор на компютър (538 лица), графичен дизайнер (504), компютърен график (393), програмист (247), както и в административни и счетоводни дейности, като: офис-мениджър (333), оперативен счетоводител (300), сътрудник в бизнес услуги (260), офис-секретар (217), търговски представител, касиер и др. 

Сравнително силен интерес се проявява към професии, предоставящи възможности за собствен бизнес, като готвач (427), фризьор (318), козметик (288), маникюрист-педикюрист (246), хлебар-сладкар (197). Търсените от бизнеса средно ниво техници в различните икономически сектори са предпочитани професии от 1,4% - за електротехник до 0,3% - за техници селскостопанска техника, енергийни съоръжения, химия, мехатроника и др.

Агенция по заетостта предлага на анкетираните лица 58 професии и 8 ключови компетентности, сред които те могат да изберат желано обучение. 8820 души са заявили желание за професионално обучение, а 3745 за ключова компетентност. Голяма част от тях не биха могли обаче да са включат в исканото от тях обучение, тъй като не притежават необходимото образование, което се изисква за него. Друга част притежават квалификация по същата или идентична на вече придобита професия и не биха могли да участват в заявеното от тях обучение. 

Около половината от участниците заявяват, че не желаят да се включат в обучения, като повечето от тях посочват лични и семейни причини, свързани с грижа за дете или болен роднина, отдалеченост на местоживеенето. Близо една четвърт от анкетираните заявяват, че биха участвали в обучение, само ако то се провежда в населеното им място.

Целта на проучването е да се намери пресечена точка на търсените от работодателите професионални и ключови компетентности на кадрите и нагласите на работната сила, както и да се прецени мобилността на безработните лица и мотивацията им за обучение в отдалечени населени места. 

Очакванията са в допитването да се включат и много нерегистрирани лица в бюрата по труда, безработни, неактивни лица, както и учащи и заети. Анкетирането продължава, като резултатите от него ще се анализират периодично.

Подкрепи Economic.bg