Кой е Джо Байдън и за какво ще се бори като президент на САЩ

Той е част от обществения живот на страната от около половин век

Кой е Джо Байдън и за какво ще се бори като президент на САЩ

Снимка: БТА

9432 ~ 4 мин. четене

Ако дадем на Доналд Тръмп осем години в Белия дом, той завинаги и по същество ще промени характера на тази нация, на това кои сме ние. Не мога да стоя настрана и да гледам как се случва.“

Джо Байдън, кандидат за президент на САЩ

Бившият вицепрезидент на САЩ, сега номиниран за държавен глава от Демократическата партия, казва, че може да надгради наследството на Барак Обама и да обедини нацията в предизвикателно време. Той е част от обществения живот на страната от около половин век и набляга на своя държавен опит, представяйки се като стабилна и опитна ръка в опасен и несигурен свят.

С опит в политиката

Байдън е бивш сенатор от Делауер и бивш вицепрезидент на САЩ. Спечелилият първичните избори на Демократическата партия през 2008 г. сенатор от щата Илинойс Барак Обама го избира за кандидат-вицепрезидент на 22 август 2008 г. На 4 ноември 2008 г. тандемът Обама/Байдън убедително печели изборите срещу опонентите от Републиканската партия МакКейн/Пейлин. Встъпвайки в длъжност на 20 януари 2009 г., Байдън става първият вицепрезидент католик и първият от щата Делауеър.

Самият Байдън се стреми към президентската номинация на демократите от повече от 30 години и се е кандидатирал за Белия дом общо три пъти. За пръв път влиза в надпревара за държавен глава през 1988 г., след това през 2008 г., преди да дойде третият му опит да стане президент с кампанията му за изборите през настоящата 2020 г.

Лични загуби

Джо Байдън се жени за Нийла Хънтър през 1966 г. и им се раждат три деца – Джоузеф „Бо“ Байдън III (1969 – 2015), Робърт (р. 1970 г.) и Наоми (1971 – 1972). Съпругата и едногодишната му дъщеря загиват в автомобилна катастрофа на 18 декември 1972 г., а синовете му са ранени, но се възстановяват напълно. През 1977 г. Байдън се жени за Джил Джейкъбс, от която има една дъщеря, Ашли. Синът му Бо Байдън по-късно става главен прокурор на щата Делауеър, а Хънтър Байдън адвокат във Вашингтон. През 2015 г. синът му Бо Байдън почина от рак на мозъка.

Позиции по ключови въпроси

Когато официално обяви участието си в президентската надпревара през 2020 г., Джо Байдън заяви, че се застъпва за две неща – работниците, „изградили тази държава“, и ценностите, които могат да преодолеят нейните разделения.

Тъй като САЩ са изправени пред предизвикателствата – от коронавируса до расова несправедливост – неговата цел е да създаде нови икономически възможности за работниците, да възстанови защитата на околната среда и правата на здравеопазването и международните съюзи.

Подходът на Байдън за справяне с коронавируса, най-непосредственото и очевидно предизвикателство пред страната, е да осигури безплатно тестване за всички и да наеме 100 000 души за създаване на национална програма за проследяване на контакти.

За да се справи с непосредственото въздействие на коронавирусната криза, Байдън обеща да похарчи "каквото е необходимо" за отпускане на заеми за малкия бизнес и увеличаване на директните парични плащания на семействата.

Друг ключов момент от политиките му, който се различава значително от този на Донлад Тръмп, е позицията относно околната среда. Байдън смята, че изменението на климата е екзистенциална заплаха и заяви, че ще събере останалия свят, за да действа по-бързо за ограничаване на емисиите, като се присъедини отново към Парижкото споразумение за климата. Споразумението, от което Доналд Тръмп се оттегли.

Външна политика

Байдън обеща, че като президент първо ще се съсредоточи върху националните проблеми. Въпреки това трудно може да се предположи, че ценностите на Байдън във външната политика са се изместили от многостранността и ангажираността на световната сцена, пише CNN. Той също така обеща да възстанови отношенията със съюзниците на САЩ, особено с алианса НАТО, който Тръмп многократно заплашва да подкопае с орязване на финансирането.

Според Байдън Китай трябва да носи отговорност за нелоялните търговски практики, но вместо едностранни тарифи, той предложи международна коалиция с други демокрации, която Пекин "не може да си позволи да игнорира". Въпреки това остана неясно какво точно означават думите му.

Байдън познава добре Балканите

Байдън редовно пътува до Балканите през 90-те години, застъпва се за вдигането на оръжейното ембарго и обучението на босненските мюсюлмани, разследването на военни престъпления и военни удари на НАТО.

Сенаторът е тясно свързан и с политиката на САЩ в региона, особено с тази на администрацията на Бил Клинтън – най-вече със законодателни решения, свързани с колапса на бивша Югославия и последвалите военни конфликти, както и с решението за бомбардировки на НАТО през 1999 година. Той участва активно в решението на въпроса за независимия статус на Косово, подкрепяйки „контролирана независимост” на провинцията, пише DW.

Байдън нарича приноса си в определянето на политиката на САЩ спрямо Балканите „най-гордия момент в обществения ми живот“, наред с работата си по приемането на Закона против насилие срещу жените. Сенаторът беше сред най-активните поддръжници в Конгреса на разширяването на НАТО, с което България беше приета за член на Алианса. Сенаторът публикува серия статии във водещите американски вестници, за да почертае стратегическото значение на страната ни и съседна Румъния за НАТО и в борбата срещу тероризма.

Три въпроса за Джо Байдън

Откъде е той?

Джо Байдън е роден в Скрантън, Пенсилвания. Син е на Джоузеф Байдън старши (1915 – 2002) и Катрин Финеган (1917 – 2010), католици от ирландско потекло. Живее там в продължение на 10 години, преди да се премести в Делауеър.

Като общественик той поддържа тесни политически връзки с двата щата, въпреки че Доналд Тръмп го обвини, че е „дезертирал“ от Пенсилвания. „Аз бях в трети клас“, отговори му той.  

Той продължава да поддържа силни връзки с Пенсилвания, критично общо бойно поле между двамата кандидати, което Тръмп спечели през 2016 г.

Джо Байдън ли ще е най-старият президент в историята?

Да. Той ще бъде най-старият президент в историята на САЩ, когато евентуално поеме поста. При евентуалното си встъпване в длъжност на 20 януари 2021 г. Байдън ще бъде на 78 години и 62 дни, което би го превърнало в най-възрастния държавен глава в историята на страната. При такова развитие на ситуацията, Байдън ще бъде по-възрастен със 79 дни от Роналд Рейгън, който напуска президентския пост през 1989 г. малко преди 78-ия си рожден ден.

Каква роля играе ерата на Обама в кампанията на Джо Байдън?

Голяма. Барак и Мишел Обама подкрепиха кандидатурата на Байдън. С Обама той създаде близки отношения в администрацията му. Байдън често говори за приятелството им, както и за работата, която са свършили заедно по въпроси, вариращи от здравеопазването до външната политика.

По време на първичния етап някои от най-големите аплодисменти за Байдън по време на предизборни събития дойдоха, когато той хвалеше Обама. И много демократични гласоподаватели, особен афроамериканските, цитират връзката им и носталгията по тази администрация, като обясняват настоящата им подкрепа за Байдън.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg