Кой реши референдума във Великобритания?

Ето какъв бе вота на гласувалите по възраст и региони

Кой реши референдума във Великобритания?

Великобритания взе историческото решение да напусне ЕС. 17,4 млн. души (52%) дадоха своя вот в полза на Brexit, а 16,1 млн. (48%) пожелаха да останат в Обединена Европа. Референдумът се проведе при висока избирателна активност – 72%.  

Допитването на практика бе решено от Англия, която е с най-голямо население. Английските пенсионери масово са избрали Brexit. 58% от тях са гласували за излизане от ЕС. При хората на възраст между 50 и 65 г. също преобладава евроскептицизмът. 49% от тях са гласували за напускане, а 35% за оставане.

На обратния полюс са младите – 64% от гласоподавателите между 18 и 24 г. са дали вота си за оставане. При хората на възраст между 25 и 49 г. процентът е горе-долу изравнен. 45% от тях са пожелали да останат, а 39% да напуснат ЕС.

Шотландия е най-активно гласувалата в полза на оставането на Острова от ЕС. Цели 62% от гласувалите шотландци са подкрепили именно тази опция, а за напускане са гласували едва 38%.

Северна Ирландия и Лондон са другите 2 големи области, които искаха страната да се развива като част от ЕС. В първата гласувалите за Brexit са 44.2% срещу 55.8% за оставане, а във втората резултатът е 40.1% срещу 59.9%. 

Всички останали големи райони в страната са гласували за излизане от ЕС. Това са: Северозападна и Североизточна Англия, Йоркшир, Уелс, Източен и Западен Мидланд, Югозападна, Източна Англия и Югоизточна Англия. Там разликите между евроскептиците и еврооптимистите са в рамките на между 3 и 20% в зависимост от района.

Най-силно евроскептиците са се представили в Западен Мидландс, където за Brexit са гласували 59.3% от имащите право на вот. Следват Източен Мидландс с 58.8%, Североизтока с 58%, Йоркшир (57.7%), Източна Англия (56.5%), Северозапада (53.7%), Югозапада (52.6%), Уелс (52.5%) и Югоизтока (51.8%).

Регионите, гласували за излизане, също са с по-застаряващо население. „Лондон, от друга страна, е пълен със студенти, а предимно младите искаха да останат в ЕС, сред тях съм и аз“, заяви британецът Юън Хобс.

Коментари: 0