Колите на Google ще следят за качеството на въздуха

Колите на Google ще следят за качеството на въздуха
Колите, които снимат за услугата Street View в Google Карти, вече ще следят и какво е качеството на въздуха. Те ще започнат да правят това в британската столица Лондон, чийто кмет Садик Кан е сключил споразумение с американския технологичен гигант, пише Engadget. Така той започва да изпълнява мисията си за справяне със замърсяването и подобряване качеството на въздуха.

Събирането на данни е важна част от усилията за справяне с мръсния въздух и в рамките на новия проект две коли на Google Street View ще започнат да следят и за качеството на въздуха. Превозните средства са снабдени със сензори, които мерят нивата на замърсяване, както и околните температура, влажност и налягане. Те ще измерват всичко това на всеки 30 метра, докато обикалят в Лондон.

След три дни – на 25 юни – колите на Google Street View ще започнат да снимат и в София. Засега от Столична община не са обявили дали са сключили подобно партньорство с американската компания, но не би било излишно – българската столица търпи и икономически загуби заради мръсния въздух.
Коментари: 0