Колко струва британският референдум?

Скрити милиони финансират дебата за европейското бъдеще на Великобритания

Колко струва британският референдум?
404 ~ 3 мин. четене

В битката за доверието на гласоподавателите на решителния за европейското бъдеще на Великобритания референдум, всяка от кампаниите „за“ и „против“ привлече богати спонсори, които вложиха солидни суми в тях.

Съперниците се надпреварват да укрепят позициите си преди началото на април, когато Избирателната комисия ще определи коя да бъде официалната „водеща кампания“ за всеки от двата лагера. Подобен избор идва с 600 хил. британски лири публично финансиране, безплатно излъчване на определен брой клипове и около 7 млн. паунда разходи по време на 10-седмичната кампания.  

Тук е уловката: всяка от двете страни събра милиони лири от дарители като Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley и основателите на хедж-фондове Криспин Одей и Дейвид Хардинг. Преобладаващата част от тези средства се натрупа преди 1 февруари – датата, след която дарения над 7500 паунда трябва да бъдат оповестени по правилата на Избирателната комисия.

„Трябва да знаем кой дава парите и кой се опитва да повлияе на дебата. Загрижени сме за недекларираните приходи, защото регулаторният период е твърде кратък“, заяви Дарън Хюз, зам.-председател на Обществото за избирателна реформа, което настоява за промени в избирателната система.

Големите поддръжници

Организацията, която най-вероятно ще спечели лидерска позиция в лагера на защитниците на европейското бъдеще – „Великобритания по-силна в Европа“ привлече големи дарения в началото на кампанията.

Водена от бившия управител на Marks & Spencer Стюарт Роуз (на трибуната), през миналата година тя си осигури солидно финансиране от Дейвид Сейнсбъри, внук на създателя на веригата супермаркети J Sainsbury. Създателят на 30-милиардния хедж-фонд Winton Capital Дейвид Хардинг също даде своя принос в края на 2015 г. и се присъедини към борда като финансов отговорник. И двамата отказаха коментар по темата.   

Междувременно американските банки също се включиха във финансирането, притеснени, че евентуален Brexit ще парализира бизнеса им в Лондон. Goldman Sachs дари 500 хил. паунда, потвърди техен представител, а топ мениджърите на банката в Лондон публично подкрепиха кампанията за оставане в ЕС. JPMorgan даде 500 хил. долара, Morgan Stanley също отдели 6-цифрена сума, споделиха информирани източници. JPMorgan и Morgan Stanley отказаха коментар.

Съветникът на Обама

Водещите активисти ще внесат своя първи разходен доклад в края на април в съответствие с изискванията на Избирателната комисия, заяви говорителят й Джеймс МакГрори. Той отказа да съобщи дали ще бъдат оповестени получените преди 1 февруари дарения.

Известно е, че „Великобритания по-силна в Европа“ разполага с достатъчно пари, за да наеме 70 човека. Те вече са ангажирали високопрофилни стратези, включително Джим Месина (на снимката отгоре), който ръководеше кампанията за преизбирането на Обама през 2012 г. и бе съветник на премиера Дейвид Камерън при миналогодишната му изборна победа.  

Финансирането на съревноваващите се лагери, които ще са официалните защитници на позицията „против“ остава неясно. „Гласувай за напускане“, кампанията, подкрепена от кмета на Лондон Борис Джонсън и няколко богати дарители на Консервативната партия, изглежда вече е събрала достатъчно средства. 

Тя привлече богати бизнес лидери, които вече са финансирали Торите, като мениджъра на хедж-фонд Криспин Одей и Питър Кръдас, основател на една от финансови компании във Великобритания CMC Markets. През ноември Кръдас заяви пред Financial Times, че е дарил 1 млн. паунда на „Гласувай за напускане“ и очаква организацията да събере 20 млн. паунда. Бизнесменът отказа повече коментари по темата.

Обикновените хора

Всичко, което може да направите, е да се уверите, че аргументите ще излязат на преден план“, заяви Одей, отказвайки да каже колко е дал.

Директорът на кампанията „Гласувай за напускане“ Доминик Къмингс също отказа да коментира общия размер на събраните средства. Сред фракциите „против“ само „Напусни ЕС“, финансирана от дарителя на Партията за независимост на Обединеното кралство (партията на Найджъл Фараж, б.р.) и застрахователен мениджър Арън Бенкс оповести своите финансови договорености, заявявайки, че ще похарчи 3,5 млн. паунда до края на март.  

Избирателната комисия обеща по-голяма прозрачност при финансирането на бъдещи гласувания, след като гласоподавателите отхвърлиха възможността за пълна незавимост на Шотландия на референдума през 2014 г. Този път залозите са значително по-високи. Потвърди го и самият Дейвид Камерън, наричайки референдума „събитие, случващо се веднъж на поколение“, но пътят на парите както винаги остава непрозрачен.

Противниците на членството в ЕС се опитаха да представят вота като битка между статуквото и обикновения човек, напълно фалшиво противопоставяне, щом забележите кои подкрепят позицията „против“, отбеляза депутатът от Лейбъристите Пат МакФадън.

„Това не е народът срещу статуквото. Позицията „против“ има доста богати поддръжници“, изтъкна той.

Според информация на правителството, самият референдум ще струва на данъкоплатците 142 млн. лири. Британците ги очаква наистина скъпо решение.   

Коментари: 0