Колко струва на бюджета пътуването на Тръмп до Давос

Средствата са за хотели, коли под наем и не включват разходите за сигурност

Колко струва на бюджета пътуването на Тръмп до Давос

Снимка: weforum.org

Пътуването на американския президент Доналд Тръмп до Световния икономически форум (WEF) в Давос струва повече от 4 млн. долара и в тях не са включени разходите за осигуряване на сигурността на американския лидер и неговия екип, съобщава изданието Quartz.

Посочената сума включва разходи, свързани с наемането на автомобили в Швейцария. От тях около 34 хил. долара бяха похарчени за коли под наем на дъщерята на президента Иванка Тръмп, която пристигна в Давос заедно с баща си. Разходите за преместването на офиса на Белия дом, придружаващ Тръмп, възлизат на още 735 хил. долара.

Според Quartz за хотелите, където антуражът на Тръмп отсяда по време на форума, са изразходвани около 315 хил. долара. Тези разходи за задгранични пътувания се плащат от американския бюджет, отбелязва изданието.

В същото време Quartz не включва заплатите на членовете на делегацията по време на форума и разходите за осигуряване на сигурност. Освен това не са включени и разходите за полета от САЩ до Швейцария, а след това и полетът с хеликоптер от Цюрих до Давос, които заедно се оценяват на приблизително 2.2 млн. долара.

Швейцарски медии твърдят, че всяка година времето на WEF в Давос се счита за висок туристически сезон за бизнеса.

В този форум участват не само световни лидери, но и представители на бизнеса и обществените организации. Хотелите често не могат да се справят с големия приток на участници и да приемат всички, в резултат на това някои делегации са принудени да останат не в самия Давос, а в близките градове.

Коментари: 0