Колко захар има в любимите ни напитки

Големите производители вече опитват да променят рецептите си и да намаляват захарта в своите продукти

Колко захар има в любимите ни напитки

Снимка: Pixabay

4775 ~ 1 мин. четене
Американците, а и европейците, започват да внимава все повече какво употребяват. Една от основните тенденции при потребителите е намаляването на употребата на захар. А както всички знаят, някои от основните източници на захар са безалкохолните напитки.

Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) е изчислила, че не бива да се употребява повече от 50 гр. захар на ден, а Световната здравна организация препоръчва половината от това количество.

Големите производители вече опитват да променят рецептите си и да намаляват захарта в своите продукти, използвайки заместители. Въпреки това в най-популярните напитки все още има повече от препоръчителното количество захар.

В края на август Starbucks обяви, че тества ново Frappuccino, в което има по-малко захар. Промяната струва невероятни усилия, казват от Starbucks за The Wall Street Journal. Компанията прекара две години в тестване преди да пусне на пазара напитка с по-малко от 50 гр., запазвайки вкусовите качества.

Най-големите в бизнеса с безалкохолни напитки - Coca-Cola и PepsiCo., също се борят с новите тенденции. Продажбите на газираните им напитки спадат, поради което те се насочват към други продукти като студени чайове, минерални води и диетични напитки. Също така работят по внедряването на съставки, които да заменят вредната захар, но също така да се запази сегашния вкус.

За да онагледи какво количество захар се съдържа в различните напитки, Business Insider е подготвил инфографики, от които ясно се вижда какво количество е добре да консумират потребителите.

КапучиноГазирани напитки


Подкрепи Economic.bg