Комисия \"Антикорупция\" разследва Горанов

Новината разкри Сотир Цацаров

Комисия \
Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), известна като Комисията "Антикорупция", проверява министърът на финансите Владислав Горанов за конфликт на интереси. Новината съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР. 

Той уточни, че резултатите от това новооборазувано производство, което е заради декларираното от самия Горанов - че от 2012 година безвъзмездно живее в апартамент, предоставен от неговия кръстник, е важно за това как ще се развие проверката, която започна по същия повод самата прокуратура.

"Това решение на Комисията е от значение за решение на прокуратурата. Днес е изпратено писмо, с което прокуратурата изисква от комисията в момента, в който е постановено такова решение, то да бъде изпратено, за да бъде съобразено при нашите искове. При всички случаи резултатът от това производство ще окаже влияние и на решението на прокуратурата. Очаквам, че забавяне от страна на Комисията няма да има, следователно няма да има и забавяне от наша страна".

Проверката последва от участие на главния прокурор Сотир Цацаров в „Шоуто на Слави“. Тогава зрител попита дали държавното обвинение няма да се самосезира по тази информация, декларирана в публичната декларация на самия Горанов. Декларацията е подадена точно пред Комисията, която сега го проверява за конфликт на интереси.

Главният прокурор смята, че резултатите от това производство за конфликт на интереси имат пряко отношение към начина, по който ще продължи самата проверка на Държавното обвинение.

Цацаров коментира и промените в антикорупционния закон, като заяви, че не трябва да се бърза и трябва да има обществено обсъждане. Главният прокурор смята, че правомощията, които комисията „Антикорупция“ притежава по закон, са й достатъчни, за да върши пълноценно работата си.
Коментари: 0