Компаниите се ориентират все повече към кабинети вместо отворени офис пространства

Тенденциите в световен мащаб за офис сгради се променят тотално през последните години

Компаниите се ориентират все повече към кабинети вместо отворени офис пространства
Вече се наблюдава интерес от компаниите, дори и тези в България, да се завръщат към офисите с кабинети, вместо така нашумелите през последните години open spaces (отворени пространства). „Трудно е да се каже, че това е вече трайна тенденция на фона на много бързо променящите се изисквания към офисните пространства, но е факт, че има такъв интерес в Европа“, заяви Виктория Илиева, криейтив директор на VIArchitects.

По нейни думи, основната причина поради която компаниите избират кабинетните пространства е, че служителите имат нужда от уединения и пространство, в което да бъдат креативни и да успяват да се съсредоточават. 

„Офис сградите се промениха тотално през последните години. Трудно е да се следи тенденцията и от какво имат нужда хората“, обясни Илиева. „Обикновено в офисите, които създаваме напоследък, осигуряваме поне 20% coworking spaces”, допълни тя.

Големите компании целенасочено търсят сгради с по-голяма етажна площ, което им дава възможност да позиционират всичките си служители на един етаж, вместо на няколко. Целта е да се улесни управлението на процесите както и комуникацията между екипите. От своя страна инвеститорите също предпочитат да разпределят сградите си между по-малък брой първокласни наематели с големи площи. 
Коментари: 0