Компютрите поскъпват заради Brexit

Очаква се повишение с около 10% през август

Компютрите поскъпват заради Brexit

Топ производителят на компютри HP Inc. ще повиши цените на своите продукти, заради очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз. Същите планове обявиха и други водещи производители.

В началото на седмицата HP е изпратила писмо до своите партньори, с което ги информира за предстоящо повишение на цените, заради „безпрецедентното отслабване на британската лира спрямо американския долар”, съобщи The Inquirer, цитиран от technews.bg

Считано от 1 август, вторият по големина производител на РС в света и първи в САЩ ще вдигне с 10% цената на персоналните компютри в портфолиото си. Подобна стъпка планира да предприеме и мрежовият гигант Cisco по отношение на своите продукти.

Lenovo и Dell, които заедно с HP формират Топ 3 на компютърния пазар, също предупредиха за възможно поскъпване на предлаганата от тях компютърна техника, като последствие от Брекзит. В частност, цената на персоналните компютри с марка Dell се очаква да нарасне с 10%.

През юни във Великобритания се проведе референдум за излизане от Европейския съюз. Над половината (51,9%) от гражданите на страната гласуваха в полза на Брекзит, което доведе до валутни колебания – еврото, паундът и валутите на някои развиващи се страни поевтиняха.

Коментари: 0