КНДР с 5 искания към САЩ за разрешаване на ядрения проблем

Ако бъдат изпълнени, Северна Корея ще предприеме мерки в полза на денуклеризацията на региона

КНДР с 5 искания към САЩ за разрешаване на ядрения проблем
Северна Корея излезе с 5 условия към САЩ за денуклеризация на Корейския полуостров. Те бяха оповестени от официалният говорител на севернокорейското правителство. Изявлението е разпространено от изданието "Нодон син мун", предаде ТААС.

В него се отбелязва, че "може да се осъществи сериозен пробив, ако САЩ и Република Корея обезшечат на Пхенян твърди гаранции за сигурност по пет точки".

Сред исканията на Северна Корея са представяне на информация от САЩ и Южна Корея за американското ядрено оръжие на територията на полуострова, както и закриване на американските военни бази в Южна Корея. Исканията целят цялото ядрено оръжие да бъде изкарано от страната.

Също така Вашингтон трябва да гарантира, че няма да разполага ядрени средства в Република Корея и да ги използва срещу Северна Корея. 

Друго условие гласи, че САЩ трябва да изтегли от полуострова военнослужещите, които имат право да използват ядрено оръжие. 

Говорителят на КНДР определя условията като "справедливи" и в Пхенян смятат, че САЩ и Южна Корея нямат причини да ги отклонят, ако действително са заинтересовани от ядрените проблеми на Корейския полуостров. 

В случай, че условията бъдат изпълнени, Северна Корея "в отговор също ще предприеме мерки в полза на денуклеризацията на региона“. В противен случай Пхенян, "както преди, ще укрепва своите ядрени сили в количествено и качествено отношение“.

Коментари: 0