Консервативната партия: При Brexit все още всичко е възможно

Оставането в митническия съюз на ЕС е малко вероятно, смятат в управляващата партия на Тереза Мей

Консервативната партия: При Brexit все още всичко е възможно

Снимка: БТА

Всички възможности опции за излизането на Великобритания от патовата ситуация около Brexit са все още на масата. Това обяви председателят на британската управляваща Консервативна партия Брандън Люис пред BBC. Той обаче признава, че за страната ще е трудно да се стреми към оставане в митническия съюз на ЕС.

„Трябва да мислим каква да е следващата ни стъпка и трябва да измислим нещо различно“, каза той днес, когато беше попитан дали премиерът Тереза Мей би предложила договореното с Брюксел Споразумение за оттегляне за четвърто гласуване в парламента в Лондон.

Вчера депутатите отхвърлиха за трети път документа, оставяйки Великобритания в задънена улица как да излезе от ЕС без да се стига до т.нар. „твърд Brexit“. „Парламентът ще продължи процеса по Brexit в понеделник и трябва да мислим за всички възможности“, коментира Люис.

Тъй като правителството и парламента продължават да не могат да намерят компромис около споразумението на Мей, засега остава неясно кога и дори дали Великобритания ще напусне ЕС. В понеделник депутатите ще опитат да постигнат консенсус за алтернативен план за Brexit, който да събере мнозинство от Консервативната и опозиционната Лейбъриста партии. Опциите, които засега събират най-много подкрепа, са по-близки отношения с ЕС и втори референдум за Brexit.

Люис обяснява, че оставането в митническия съюз на ЕС ще е трудно за осъществяване, тъй като по време на предизборната кампания преди парламентарните избори през 2017 г. Консервативната партия заяви, че тази възможност противоречи на волята на британския народ, изразена на референдума за Brexit през 2016 г.
Коментари: 0