Консервната промишленост залага на замразените храни

Българските плодове и зеленчуци още не са конкурентни на европейския пазар, смятат от бранша

Консервната промишленост залага на замразените храни
4481 ~ 2 мин. четене
Проблемът на българската продукция и преработка на плодове и зеленчуци е, че все още не успяваме да представим качествата на тези продукти на европейския и световния пазар. Истината е, че назад в годините сме имали много добри позиции на консервната ни промишленост на руския и на арабския пазар, а по време на прехода сме ги загубили. Това коментираха участниците в дискусия по време на заключителната конференция по двугодишен проект на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци /СППЗ/. 

Проектът „Трансфер на иновативни практики при прилагането на европейските изисквания и норми при индустриално замразяване на плодове и зеленчуци”, се реализира с безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Партньор по проекта е шведското дружество JBT АВ /Фриго Скандия/ - световен лидер в технологиите за замразяване и охлаждане в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Това е първият в света производител и до днес пионер в разработването на иновации в технологията за замразяване на плодове и зеленчуци, както и на други храни. 

„Участието на партньора допринесе за постигането на целите като осигури най-модерно ноу-хау в сферата на индустриалното замразяване на плодове и зеленчуци, осигуряване на висококвалифицирани експерти от световен мащаб и предоставяне на съвременни разработки, включително и специализирана литература.“, подчерта Антоанета Божинова, изпълнителен директор на преработвателната асоциация и ръководител на проекта. 

Тя допълни още, че заинтересованите страни - представители на фирмите и образователните институции, в чиито предмет на дейност попада замразяването на плодове и зеленчуци са се запознали с иновативни методи и практики за предпазване на продукцията от дехидратация и окисляване, както и за удължаване на срока на годност по време на посещението на място в централата на шведската компания. 

С цел трансфер на добри практики са отпечатани сборници с подбрани практически насочени учебни материали и е разработена IT платформа, съдържаща актуална база данни на производители и вносители на хладилна техника, резервни части, млади специалисти завършили специалност „Хладилна техника и технология” в УХТ - гр. Пловдив, предприятия, които оперират в сектора на замразяването на 
плодове и зеленчуци в България със съответната продуктова листа.

Инж. д-р Бранко Панцер, експерт по замразяване на плодове и зеленчуци с 34 годишен опит в шведската компания Фриго Скандия и лектор в заключителната конференция обясни плюсовете на замразените храни. Сред тях са фактът, че събрани по време на пика на тяхното качество, което е запазено, че са натурални, имат по-дълъг живот, т.к. преди навлизането на тези технологии са имали сезонен характер, достъпни са и подлежат на дългосрочно планиране от бизнес гледна точка. Той даде пример с Русия, където има компания „4 сезона“с такава дейност, чието мото е „Ние сме при вас цяла година и в доставяме едни и същи продукти“.

На въпрос на информационна агенция „Икономика“, дали тези технологии са приложими и при плодовете и зеленчуците, произведени с помощта на биотехнологии, експертът посочи, че това работи без значение от това дали продуктите са конвенционални, био или ГМО.
Коментари: 0