Консумирайте агнешкото с голяма порция салата

Не превръщайте Великден в пиршество и тридневно ядене и пиене, съветва боди дизайнерът Цвета Капитанова

Консумирайте агнешкото с голяма порция салата
Автор: Божидара Иванова

Цвета Капитанова е единственият "боди дизайнер" в България. Благодарение на новото течение в спорта, всеки може да промени дадена част от тялото си, която не харесва, чрез прилагането на различни видове спорт и упражнения. Цвета препоръчва и специфично хранене и прилагането на супер храни и подправки за засилване на метаболизма. Economic.bg разговаря с нея за тенденциите в здравословното хранене и за това, как да се възстановим след преяждането по време на празниците.


Цвета, какви храни препоръчвате да се приемат след великденските пости?

Първо съветът ми е по празниците да не се прекалява с храната. Хранителните ни навици не бива да са много по-различни от всички останали дни. Великден е един от най- хубавите християнски празници и разбира се, че на масата трябва да присъстват всички празнични храни - яйца, агнешко месо, козунак. Въпросът е празникът да не се превърне в пиршество и тридневно ядене и пиене, а да спазим традициите, да се видим с любимите хора и да се съсредоточим малко повече върху духовното.

И все пак, в случай, че прекалим с количеството на храната или с мазното, сладкото и тестеното, е необходимо след празниците да си направим малко прочистване на тялото. Може да направим 1-2 дни детоксикация с прясно изцедени сокове и вода или пък за няколко дни да минем изцяло на сурова храна - плодове и зеленчуци, които в момента са сезонни - лапад, спанак, коприва, киселец, див чесън, ягоди и др.

Какъв е най-здравословният начин за приемане и приготвяне на храната за празника?

По празниците както споменах, обикновено се прекалява с количеството нездравословна храна, така че човек трябва да си знае мярката. За приготвянето на празничната трапеза трябва да изберем най-качествените и свежи продукти, с които да си сътворим здравословно и балансирано меню.

Месото или яйцата трябва да консумираме заедно с голяма порция сезонна салата. Също така не трябва да прекаляваме с яйцата. Козунакът и шоколадът трябва да се консумират отделно от останалото ядене, а не като десерт. Чашата вино или някакъв друг алкохол, е хубаво да бъде съпроводен с обилно количество вода, за да избегнем махмурлука и обезводняването.

Какви са рисковете, които крие преяждането по празници и как се възстановява организма след това?

За съжаление преяждането по празниците не е нещо инцидентно, а смятам, че е по-скоро тенденциозно при голяма част от хората. Първо, проблемът с преяждането е на психическо ниво, като човек компенсира с храната липсата на приятни емоции и преживявания. На физическо ниво преяждането може да доведе до неприятни усещания и дискомфорт, киселини, подуване, стомашни болки, болки в гърдите.

Особено неприятна е комбинацията на мазна храна с алкохол, която може да доведе и до по-сериозни проблеми, като панкреатит например, където изходът може и да е летален. За да не се стига до преяждане, трябва да хапваме бавно и по малко. Ако се случи все пак така, че човек преяде, на другия ден трябва да детоксикира и разтовари организма с много течности, леки зеленчукови супи и вода с лимон.

Вие сте единственият боди дизайнер в България. Какво представлява боди дизайнът и как променя тялото?

Боди дизайнът представлява система за трениране и хранене, чрез която може да моделираме тялото си максимално. За целта използваме много богат набор от упражнения и методи, взаимствани от фитнеса, бокса, гимнастиката и леката атлетика. Това е една много интересна, ефективна и разнообразна тренировка. Също така задължително присъства и хранителен режим, който е максимално изчистен от вредни храни и са включени продукти и подправки, засилващи метаболизма.

Колко време е необходимо за постигане на желана промяна и каква е ролята на храненето?

Ако човек е стриктен, промяната ще дойде много бързо. Обикновено още на първия месец има резултат, но да кажем, че за 3-4 месеца е възможно да станете нов човек. Съвсем пресен пример е момиче, което тренира от края на декември и вече е 14 кг. надолу без никакъв глад и диети. 

Всички трениращи Боди дизайн имат реални и много добри резултати само 1-2 месеца, не само в килограмите, но и в обиколките, което е много важно. При всеки, разбира се, е индивидуално, но истината е, че няма как да си постоянен и стриктен и нещата да не се получат. Ролята на храненето е огромна, защото колкото и много да тренираме, ако хранителният ни режим е неподходящ, няма как да постигнем максимални резултати.

Какви храни препоръчвате за засилване на метаболизма?

Тук трябва да споменем, че не е важно само какви храни ще изберем, но и как ще ги консумираме. За да работи добре метаболизмът, трябва да имаме чести и малки по обем хранения на 3-4 часа. Иначе храните, които ускоряват метаболизма, са краставици, кръстоцветни, бадеми, спанак, лимони, зеле, не мазно месо, джинджифил, лют пипер, куркума и зелен чай. Много вода и редовни тренировки.

Как се задържа теглото след диета?

Главният проблем е, че диетата се приема като нещо еднократно и временно и след като приключи, си продължаваме по стария начин. А всъщност, за да поддържаме едно постоянно тегло, трябва да имаме един здравословен начин на живот като цяло. Ако отслабването е станало с някаква бърза диета, после няма как да задържим резултата, защото йо-йо ефектът е неизбежен.

Ако отслабваме плавно, планирано и по правилата, трябва да можем без усилия да задържим постигнатото. Просто не трябва да се отпускаме и да си кажем, че щом сме отслабнали, вече е позволено да ядем каквото си искаме. Особено внимателни трябва да сме към сладкото, тестеното, прекомерната употреба на сол, консервантите, газираното и алкохола. Държим ли се настрана от тези излишни и нездравословни храни, няма да върнем килограмите си никога.

Коментари: 0