Коронавирусът потопи световните борси дълбоко на червено

Епидемията може да окаже силен негативен ефект върху глобалната икономика

Коронавирусът потопи световните борси дълбоко на червено

Снимка: БТА

Първата сесия за новата седмица донесе най-тежкото поражение за водещите щатски индекси от началото на годината. Потвърждението за нови случаи на заразени със смъртоносен коронавирус засили опасенията сред инвеститорите, че епидемия в световен мащаб може да окаже силен негативен ефект върху глобалната икономика. 

Индустриалният индекс Dow Jones се раздели с 453 пункта, записвайки най-тежкото си поражение от октомври 2019 година. Широкият S&P500 отписа 1.6% от стойността си, а технологичният NASDAQ изостана с 1.9%, с което реализирай най-слабата си сесия от август 2019. 

В индивидуален план книжата на авиокомпаниите United и Delta записаха 3% спад на стойността. Цената на тези на American се сви с 5.6%. Las Vegas Sands и Wynn Resorts, които оперират в областта на залаганията, отписаха съответно по 6.3% и 7.9% от цената на акциите си. Акциите в туристическия сектор също бяха засегнати - Expedia, Carnival и Marriot International отстъпиха с по 1.5%. 

Основните борсови индекси в Европа също приключиха търговия дълбоко на червена територия. Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 2.3% понижение, а секторът за основни суровини, който е силно изложен на влиянието на Китай, се оказа с 4.3% надолу и поведе в загубите. Немският DAX отстъпи с 2.74%, следван от САС40 и FTSE100 с понижения от 2.68% и 2.29%. Традиционни убежища като златото и японската йена записаха ръстове, тъй като инвеститорите търсят сигурност, очаквайки потенциалното икономическо влияние на вируса.

Акценти днес

Икономически данни - САЩ

Във вторник фокусът на инвеститорите ще се насочи към порция икономически данни от САЩ. В 15:30 часа българско време ще бъде публикувана месечната промяна в поръчките за дълготрайни стоки. Очакванията на анализаторите са поръчките да запишат ръст от 0.3% за декември, спрямо драстичното понижение от 2.1% от ноември. Данните имат голямо значение, тъй като са пряк индикатор за общата икономическа активност в страната. 

Инструмент на фокус 

American Airlines Group Inc. – Дневна 

Акциите на American Airlines бяха едни от тежко засегнатите при големите разпродажби в началото на седмицата. От техническа перспектива може да видим как 200-дневната ЕМА за пореден път оказва съпротива на цената, а интрадневния минимум е ограничен до тренд линия, датираща от август 2019. Именно неин тест ще ни даде ориентир дали цената ще успее да възвърне загубените си позиции или корекцията ще се задълбочи. 

GBP/USD – Дневна

След силното поскъпване от октомври 2019, валутната двойка консолидира за кратко, след което образува триъгълна формация. Цената получава силна подкрепа от 50-дневната експоненциална средна, което ни кара да смятаме, че пробив във възходяща посока има по-голяма вероятност да се осъществи. При успешен такъв, очакваме силно импулсно движение, което да осигури нов локален максимум.  

Oil US – Седмична

Опасенията от нови случаи на заразени със смъртоносен коронавирус не подминаха и пазарите за суровини. Щатският петрол стана жертва на масови разпродажби, което доближи цената до психологическите $50 за барел. На дневна графика можем да видим, че тези нива не са били пробивани от края на 2018 година, като техен тест ще ни даде повече насоки за движението на черното злато през 2020.  

DAX30 – 8 часова 

Немският индекс отново не успя да се задържи на ниво от 13 500 пункта и с началото на новата седмица DAX се срина с близо 3%. Фундаменталните опасения за вирусна епидемия в световен мащаб оказаха силен натиск на фондовите пазари, но погледнато от техническа перспектива, за немския бенчмарк може да се потърси ниво на подкрепа около 200-периодната ЕМА. 

Коментари: 0