Коронавирусът ускорява „капиталовата война“ между Китай и САЩ

Мястото на долара като предпочитана форма на размяна може да бъде атакувано

Коронавирусът ускорява „капиталовата война“ между Китай и САЩ

Снимка: Pixabay

Кризата с коронавируса ще ускори капиталовата, търговската и технологичната война между двете най-големи икономики в света, предупреди инвеститор.

Говорейки пред „Squawk Box Europe“ по CNBC, Майкъл Хоуъл, изпълнителен директор на Crossborder Capital, предупреди, че търговската сделка между САЩ и Китай е застрашена и дори може да има ново поле за битка: инвестиционния капитал.

„Смятам, че истинското напрежение предстои не просто като търговска война, а като капиталова война - ние сме в свят, в който имат значение капиталовите войни“, каза той, като отбеляза, че „страшно много ликвидност“ се излива на пазарите на фона на коронавирусната криза. ,

Правителствата и централните банки по света разгърнаха безпрецедентни пакети от стимули в опит да ограничат икономическия шок от пандемията, като президентът Доналд Тръмп през март одобри исторически законопроект за облекчаване на икономиката в размер на 2 трилиона долара.

Междувременно търсенето на долара - обикновено считан за сигурно убежище във времена на криза - нарасна на фона на епидемията, създавайки недостиг и засягайки други валути. В отговор Федералният резерв разшири съществуващите линии за размяна на долари, като добави линии към повече централни банки - включително тези в Австралия, Южна Корея и Бразилия - така че повече институции да имат достъп до финансиране в долари.

Хоуъл смята, че американските политици имат мотиви да направят валутата си по-достъпна в международен план.

„Решението за споделяне на линията за размяна на долари с 14 други държави, което ефективно формира група от 15 държави, включително Америка, които имат достъп до долари, е критично развитие“, каза той.

Хоуъл нарече този ход "икономически еквивалент на НАТО".

„Този ход се опитва да овладее Китай икономически“, каза той. „В тази капиталова война, тази технологична война и търговската война ще бъдат дадени допълнителни удари. По същество Америка и Китай са ясни конкуренти и коронавирусната криза просто ускори тези тенденции. "

Магнатът и ръководител на хедж фондове Рей Далио прогнозира през ноември, че капиталовите войни ще отбележат следващия етап в икономическия конфликт между САЩ и Китай, казвайки, че борбата за власт може скоро да се превърне в борба за дълго поддържаното място на долара като предпочитана форма на обмен в света.

Агате Демарайс, директор Глобални прогнози на The Economist Intelligence Unit (EIU), също каза пред CNBC, че съществуващото геополитическо напрежение вероятно ще бъде ускорено от пандемията.

"Коронавирусната епидемия няма да промени продължаващата фрагментация, продължаващата поляризация на геополитическата картина", каза тя. „Но ние смятаме, че ще ускори текущите процеси на страни като Русия и Китай, които се стремят да играят по-голяма роля на глобалната сцена и да потвърдят позицията си на глобалната сцена.“

САЩ и Китай подписаха дългоочакваната "Първа фаза" от търговска сделка през януари - малко след като СЗО за първи път съобщи за Covid-19, но оттогава напрежението между САЩ и Китай отново се повиши.

Президентът Доналд Тръмп открито обвини Китай за разпространението на пандемията и заплаши с нови санкции срещу страната като отмъщение за коронавируса.

Служители на САЩ също са критично настроени към проекта на закон за националната сигурност на Пекин за Хонконг, като някои дори се заканиха със санкции срещу законодателството,, за което се смята, че се използва за дестабилизиране на свободата в Хонконг.
Коментари: 0