Космически дълг от $300 млрд.: Ще избухне ли „китайският Lehman Brothers“?

Кризата на конгломерата Evergrande e изпитание за Пекин и икономиката на страната

Космически дълг от $300 млрд.: Ще избухне ли „китайският Lehman Brothers“?

Снимка: Twenty20

12641 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
„Китайският Lehman Brothers“

Проблемите на китайския конгломерат Evergrande превзеха заглавията в световните медии през последните дни, след като компанията предупреди за пореден път за трудности при изплащането на астрономическия си дълг. Експерти определят ситуацията като шоков тест за Пекин заради опасността случаят да ескалира и да се превърне в „китайския Lehman Brothers“.

Коя е Evergrande?

Evergrande е един от най-големите предприемачи в Китай. Компанията е част от Global 500, което я нарежда сред най-големите бизнеси по приходи в целия свят. За нея работят около 200 000 души, а косвено поддържа над 3.8 млн. работни места ежегодно.

Групата е основана от китайския милиардер Сю Цзяин, някога най-богатият човек в страната.

Evergrande изгради име в сферата на жилищните имоти, като има над 1300 проекта в повече от 280 града в Китай. Интересите на компанията обаче се простират по-надалеч – към електрическите превозни средства, спортните и тематичните паркове. Тя дори притежава бизнес с храни и напитки.

През 2010 г. компанията купува футболен отбор, който сега е известен като Гуанджоу Евергранде. Оттогава разви и смятаното за най-голямото футболно училище в света, на стойност 185 млн. долара, а сега работи по създаването на най-големия стадион на Земята. Очаква се съоръжението да бъде завършено догодина, като то ще е във формата на гигантски лотос и ще събира 100 000 зрители.

Evergrande се развива и в областта на туризма със своите тематични паркове Evergrande Fairyland.

Как изпадна в беда?

През последните години дълговете на Evergrande нараснаха, а групата се превърна в най-задлъжнелия китайски предприемач с пасиви от над 300 млрд. долара. Преди няколко седмици компанията предупреди инвеститорите за проблеми с паричните потоци. Опасенията ескалираха тази седмица, когато групата заяви на фондовата борса, че има проблеми с намирането на купувачи за част от активите си.

Според някои експерти агресивните амбиции на компанията са причината сега тя да изпитва толкова сериозни затруднения. Групата „се е отдалечила много от основния си бизнес и по този начин е попаднала в тази каша“, коментира Мати Бекинк, част от китайското звено на Economist.

Анализаторите на Goldman Sachs обръщат внимание и на структурата на компанията. В бележка тази седмица те изтъкнаха „сложността на Evergrande Group и липсата на достатъчно информация за активите и пасивите на компанията“, които са размътили картината.

Историята на Evergrande е историята на дълбоките [и] структурни предизвикателства пред китайската икономика, свързани с дълга“, коментира още Бекинк пред CNN.

Въпросът не е съвсем нов. Миналата година множество китайски държавни компании не са покрили задълженията си по заемите, което поражда опасения относно зависимостта на Китай от инвестиции, подхранвани от дългове, които ра подкрепят растежа.

Марк Уилямс, главен азиатски икономист на Capital Economics, заяви, че сривът на Evergrande „ще бъде най-големият тест за финансовата система на Китай от години“.

Коренът на проблемите на Evergrande – и тези на други предприемачи с голям ливъридж – е, че търсенето на жилищни имоти в Китай навлиза в ера на продължителен спад“, пише той.

Пътят напред?

Във вторник Evergrande обяви, че е привлякла на помощ финансови съветници, които ще имат за задача да проучат „всички възможни решения“ бързо. Компанията обаче предупреди, че нищо не е гарантирано.

Конгломератът досега се бореше да спре кървенето, но не успя да намери купувачи за части от бизнеса си с електрически превозни средства и услуги за имоти. През последните дни също не е постигнала никакъв съществен напредък в търсенето на инвеститори.

Компанията също се опитва да продаде офис кулата си в Хонконг, закупена за около 1.6 милиарда долара през 2015 г. Планът обаче не е завършен според предварително определения за това график.

Новината за задълбочаването на проблемите на Evergrande предизвика протести в централата ѝ в Шънджън. Междувременно Fitch и Moody's Investors Services понижиха кредитните рейтинги на Evergrande, позовавайки се на проблемите с ликвидността.

Ситуацията има потенциала да причини по-големи проблеми и да изплаши като цяло инвеститорите в Китай. Всичко това се случва на фона на задълбочилите се репресии на Пекин спрямо частните играчи, особено в технологичния сектор. Анализатори на Goldman Sach коментират, че китайският пазар на облигации може да бъде засегнат и загубата на доверие може да се „прехвърли върху по-широкия сектор на имотите“.

Уолстрийт остава сравнително спокоен за ефекта върху американската икономика и пазари.

Какво може да се случи по-нататък?

Анализаторите очакват китайското правителство да се намеси, за да ограничи последиците, ако Evergrande не изпълни задълженията си. Властите явно наблюдават внимателно, докато се опитват да демонстрират спокойствие. В сряда Фу Линхуей, говорител на Китайското национално статистическо бюро, призна трудностите на „някои големи компании за недвижими имоти“.

Без да назовава директно Evergrande, той заяви, че имотният пазар в страната е останал стабилен тази година, но въздействието на последните събития „върху развитието на цялата индустрия трябва да се наблюдава“.

Уилямс от Capital Economics прогнозира, че централната банка на страната „ще се намеси с подкрепа на ликвидността“, ако опасенията от голямо неизпълнение се засилят.

Подкрепи Economic.bg