Коя е най-добрата държава за отглеждане на деца

И коя е като цяло най-добрата за живеене

Коя е най-добрата държава за отглеждане на деца

Снимка: Pixabay

Коя е най-добрата държава в света за отглеждане на дете? Ако някоя добре развита система за обществено образование би оглавила списъка ви, вероятно ще помислите за Съединените щати - тя заема първото място в образованието в тазгодишния доклад за най-добрите държави (Best Countries Report), който се прави ежегодно от 2016 г. насам от U.S. News & World Report и Wharton School на Университета в Пенсилвания.

Но ако вземете предвид такива качества като безопасност, равенство между половете, зелен живот, закони за семейството и правата на човека, то потърсете другаде. 

САЩ са под номер 18 в класирането за най-добрата страна за отглеждане на дете, изпреварени от много страни в Европа, Канада и Австралия. 

Отглеждането на деца е само една от няколко категории, обхванати в проучването, съобщава CNN.

Топ 3 са Дания, Швеция и Норвегия.

"Тези страни имат щедър отпуск по майчинство и бащинство , предлагат безплатно предучилищно образование и имат добри общи системи за обществено образование", казва Дейдър Макфилипс, старши редактор в News & World Report.

"Една област, където САЩ изостават доста, е в показателя за безопасност", казва тя. „По този критерий САЩ всъщност се нареждат на 32-ра позиция, доста назад в списъка". 

Канада заема четвърта позиция, следвана от Холандия, Финландия, Швейцария, Нова Зеландия, Австралия и Австрия. 

Обединеното кралство се нарежда на номер 11.

Докладът за най-добрите държави оцени 73 държави по 65 различни показатели. За целта той изследва над 20 000 души в Америка, Азия, Европа, Близкия Изток и Африка. Респондентите са равномерно разделени между лидери в бизнеса; образовани граждани, които се смятат за средна класа или по-висока, и които четат или гледат новините поне четири дни в седмицата; и широката общественост, дефинирана като възрастни над 18 години, които по възраст и пол са национално представителни за демографията на техните държави.

За четвърта поредна година Швейцария е най-добрата страна за живеене. Канада се изкачва до номер две, следвана от Япония, Германия, Австралия и Обединеното кралство. 

САЩ попадат на седмо място, което е по-добро класиране от миналата година, но все пак зад първоначалното си класиране на номер четири по всички критерии в първия доклад от 2016 г.

България е на 58-о място.
Коментари: 0