Край на банковата тайна между Швейцария и Италия

Италианците имат срок до края на септември, за да декларират доброволно авоарите си и платят дължимите върху тях данъци

Край на банковата тайна между Швейцария и Италия

Снимка: agi.it

3716 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Италианските вложители вече няма да могат да се възползват от швейцарската банкова тайна и данни за сметките им ще бъдат достъпни за италианските данъчни власти. Tова стана ясно след като Швейцария и Италия подписаха споразумение за обмен на банкова и финансова информация, което ще помогне на властите в Рим в борбата с укриването на данъци, струващи на хазната около 90 млрд. евро годишно, предаде Reuters.

Споразумението е сключено в понеделник и позволява на Рим да получи фискална информация за италиански граждани, за които съществуват съмнения, че притежават скрити активи в Швейцария. То е част от международния натиск, на който е подложена алпийската държава, откакто избухна т.нар. SwissLeaks – скандалът около местния клон на британската HSBC.

Съгласно приет неотдавна закон, италианците с банкови сметки в Швейцария могат доброволно да разкрият какви суми държат там на влог, да платят дължимите данъци и да понесат леки санкции, ако направят това най-късно до края на септември 2015 г. 

Централната банка на Италия смята, че около 70 % от парите, които италианците са скрили в чужбина, са в Швейцария и подобна сделка може да доведе до 6,5 млрд. евро допълнителни приходи в хазната. „Ние сме предвидили допълнителен приход от едва 1 евро в Закона за държавния бюджет и единственото, което мога да кажа е, че постъпленията ни ще бъдат повече от това“, заяви италианският министър на икономиката Пиер Карло Падоан по време на пресконференцията, представяща споразумението. Премиерът Матео Ренци изрази очаквания милиарди евро да се върнат на Ботуша под формата на данъци.

Сделката е предвестник на по-широка програма за разкриване на финансова информация, която се обсъжда с европейските власти. До 2018 г. Швейцария се ангажира да подпише многостранно споразумение за автоматичен обмен на данъчна информация. „Вярвам, че швейцарските банки ще насърчават клиентите си да „излязат чисти“ чрез доброволно разкриване на обстоятелствата“, заяви швейцарският финансов министър Евелин Видмер-Шлумпф.

В допълнение двете страни подписаха рамково споразумение за решаване на други финансови въпроси, които са обсъждали още от 2012 г. Договорката включва възможност клонове на швейцарски банки да продават финансовите си активи директно в Италия, уреждане на данъчното облагане на трансграничните работници, както и правила, които се отнасят за Кампионе д'Италия, италиански град, намиращ се на езерото Лугано, на границата между двете държави.

Припомняме, че след журналистическо разследване стана ясно, че 381 млн. долара по 204 сметки на 74 клиенти, свързани с България, са депозирани в швейцарския клон на HSBC. 264 млн. от тях за на едно юридическо лице. Повече за SwissLeaks и българското място в него можете да намерите в официалната страница на журналистическото разследване.Подкрепи Economic.bg