Краят на миналата седмица е разочаровал инвеститорите

В Европа седмицата е завършила на противоположния полюс

Краят на миналата седмица е разочаровал инвеститорите

Снимка: БТА

Краят на седмицата донесе разочарование за инвеститорите на американските фондови борси, след като водещите щатски индекси се отдалечиха от рекордните си върхове. В основна причина за това се оказа потвърждението за втори случай на заразен с коронавирус американски гражданин, което засили опасенията, че епидемията може да окаже значителен ефект върху световната икономика.

В петък Центърът за контрол и превенция на заболяванията съобщи, че жител на Чикаго, който през декември пътувал до китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата, е бил диагностициран със заболяването. В резултат на новините индустриалният Dow Jones се раздели с 170 пункта, преминавайки под кота 29 000. Индексът на сините чипове за кратко отписа над 300 пункта от стойността си, след което възстанови част от загубите благодарение на акциите на Boeing. Широкият S&P500 и технологичният NASDAQ се понижиха с по 0.9%. Доходността по държавните щатски облигациите намаля, тласкайки надолу банковите акции. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи под 1.7% до ниво от 1.686%, а тази по 30-годишните облигации се сви до 2.134%. Книжата на JPMorgan Chase, Citigroup и Bank of America поевтиняха с по над 1.5%.

В Европа седмицата завърши на противоположния полюс – водещите борсови индекси финишираха сесията дълбоко на зелена територия. Паневропейският Stoxx600 напредна с 0.85%, като индустриалният и технологичният сектор се отличиха със силно представяне. Немският DAX записа ръст от над 1.4%, следван от британският FSTE100 и френският САС40 с повишения от съответно 0.88% и 1.04%.

Неработни дни – Китай

През настоящата седмица инвеститорите внимателно ще проследят развитието на вирусната епидемия, засегнала Китай, а вече и с два случая в САЩ. Същевременно в Китай започва честването на новогодишните празници, които ще продължат до 30ти януари, включително. Ако по време на неработните дни има значително развитие по случая, това може да окаже драстично влияние на азиатските пазари в петък, когато търговията ще бъде възобновена.

Caterpillar

Тежката седмица за акциите на Caterpillar понижи цената им до ключовото ниво от $140, което както можем да видим на дневна графика, временно е имало функцията на съпротива, а в момента играе ролята на подкрепа за движението. При задържане на цената над нивото на 200-дневната експоненциална средна, може да очакваме кратък период на консолидация, който да бъде последван от вълна от покупки.

USD/CAD

На седмична графика валутната двойка се движи в стесняващ се канал, като след последния неуспешен пробив на долната му граница, където 200-периодната средна допринася с подкрепата си, цената формира силно възходящо движение. Очакваме поскъпването на щатския долар да продължи и през новата седмица, но е желателно инвеститорите да бъдат предпазливи с оглед относително близкото ниво на съпротива при цена 1.3250.

XAU/USD

След период на колебливо представяне, златото започва нов поход за атака на психологическите $1600 за тройунция. На 8-часова графика можем да видим как ценният метал успя да се задържи над 50-периодната си експоненциална средна, което позволи да се генерира възходящ импулс. През идните дни смятаме, че всяка краткосрочна корекция на възходящото движение може да се използва за покупка.

Dow Jones

Въпреки слабия край на изминалата седмица, на 8-часова графика можем да видим, че индустриалният щатски индекс все още се намира в границите на възходящия си тренд. 50-периодната подвижна средна служи като първо ниво на подкрепа, като при негов пробив може да очакваме и тест на възходящата тренд линия. Успешен пробив можем да приемем като потвърждаващ сигнал за продажба на индекса.

Коментари: 0