Кражба на кабел остави без ток над 200 клиента на ЧЕЗ

Щетите са на стойност 3000 лева, съобщават от компанията

Кражба на кабел остави без ток над 200 клиента на ЧЕЗ
Поредна кражба на медни кабели от трафопост в района на кв. „Лозенец“ остави без електрозахранване за около 3 часа над 200 клиента на ЧЕЗ в района на бул. „Никола Вапцаров“ на 10.09.2016 г. и нанесе щети на дружеството за около 3000 лева.

Сигналът за липса на електричество в блок 38 е регистриран в 04:45 часа. При посещението на аварийния екип е установено, че в трафопоста, от който се захранва блокът, са откраднати 10 метра меден кабел 10 кV и 14 метра меден кабел ниско напрежение. Подаден е сигнал в МВР и кражбата е регистрирана по надлежния ред. Около 07:50 часа след приключване на огледа от служителите на МВР е подадено електрозахранване на всички абонати. Екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на откраднатите кабели и на нормалната схема на захранване в района.

„Материалните щети са 3000 лева, но тук не се включват извънредния труд, положен от нашите служители през нощта r неудобствата за клиентите. Подобни нагли кражби ощетяват всички. Те нарушават нормалния ритъм на живот и спокойствието на клиентите, което не може да се компенсира по никакъв начин. За отстраняване на щетите се влагат средства, които в противен случаи биха могли да се използват за модернизиране на мрежата“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Дружеството противодейства според възможностите си на посегателствата. Компанията отделя милиони левове годишно за охрана, извършва обходи на съоръженията, прилага нова технология кабели с алуминиево покритие, както и сухи трансформатори. Въпреки предприетите мерки през миналата година са откраднати 53 000 метра кабели и проводници, а щетите от кражби на съоръжения възлизат на 3,2 млн. лева. С цел по-ефективното справяне с проблема ЧЕЗ не спира да призовава за по-голяма обществена нетърпимост и за по-строги и ефективни наказателни мерки за крадците на елементи от електроенергийната инфраструктура на България.
Коментари: 0