Кредитирането тръгна нагоре след две години стагнация

Експертите го отдават на ниските лихви и икономическото възстановяване

Кредитирането тръгна нагоре след две години стагнация
340 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
След близо две години стагнация в кредитирането, през октомври статистиката на централната банка отчете нарастване от над 1% на годишна база. За първи път има ръст на банковите заеми за бизнеса, а увеличението при домакинствата е над 1%. Според експерти причините за раздвижването на кредитирането са комплексни – ниските лихви, икономическото възстановяване и края на стрес тестовете.

През октомври банките са отпуснали кредити на обща стойност 500 мллн. лв. Близо 80% от тази сума е отпусната на компании. От данните се вижда, че жилищното кредитиране продължава да расте за шести пореден месец. А освен това този ръст с всеки следващ месец е по-голям.

„Възстановяването на кредитирането, ако е устойчиво, ще подпомага инвестиционната активност и икономическия растеж“, коментира икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов.

От статистиката се вижда още, че лошите и преструктурирани кредити (необслужвани повече от 90 дни) намаляват и като стойност, и като дял от общия обем на отпуснатите заеми. През октомври те намаляват с 49 млн. лв. Като дял от общата стойност те представляват 21.09%, което е най-ниската стойност от началото на 2011 г.

Стабилен темп на растеж продължават да отчитат депозитите. Влоговете на фирми и домакинства се оценяват на 66.7 млрд. лв., нарастването спрямо октомври 2015 г. е 8.3%. темпът на нарастване при депозитите на предприятията, които през последните две години отчитат стабилен ръст на приходите и печалбата, е с двуцифрени проценти през всички месеци на 2016 г. През октомври е 11%. С над 6% са се увеличили депозитите на домакинствата и те вече се оценяват на над 44 млрд. лв.

Подкрепи Economic.bg