Кредитирането в България буксува на фона на кризата

Депозитите и на бизнеса, и на домакинствата растат напук на ниските лихви

Кредитирането в България буксува на фона на кризата

Снимка: Pixabay

1340 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Кредитирането в България отбелязва ръст през юли, но темпът му отново се забавя, подобно на пролетта, когато бе въведено извънредното положение в страната, показват данните от паричната статистика на Българска народна банка. На месечна база през юли обемът заеми в страната към бизнеса и домакинствата расте с 0.15%, като за сравнение месечното увеличение през юни бе достигнало 0.5%. На годишна база обемът се повишава с приблизително 2.4 млрд. лв. (4.1%).

Забавянето е видимо както при кредитирането към бизнеса, така и към домакинствата, което може да означава слаби инвестиции и потребление в икономиката в началото на третото тримесечие, като именно това бе причината за силните икономически спадове в Европа и по света през периода април-юни.

Общите фирмени кредити тръгват отново надолу през юли след лек ръст през предходния месец. Понижението сега е в размер на 107 млн. лв. (0.3% на месечна база) до 34.4 млрд. лв. Ръст продължава да е видим единствено в дългосрочните кредити над 5 години, които спрямо юни са с 0.7% нагоре до 15.3 млрд. лв.

Кредитите за домакинствата растат по-устойчиво, но с по-ниска скорост спрямо нивата отпреди коронакризата. През юли увеличението на месечна база е с приблизително 200 млн. лв. (0.8%) до общ обем от 24.8 млрд. лв. От тях жилищните кредити растат най-бързо, следвани от потребителските, като двете пера са с почти изравнен дял.

Лошите и преструктурирани кредити

Лошите и преструктурирани кредити през юли намаляват както номинално, така и като дял. През юли общият им обем – и за фирмените, и за домакинствата – намалява до 5.1 млрд. лв., което е с 2.3% под нивото от предходния месец и се равнява на дял от 8.69% от общия обем на кредити в страната. Това е втори пореден месец на спад, след като в началото на годината проблемните кредити отчетоха лек ръст.

Tpябвa дa ce имa пpeдвид, чe в този сектор нe влизaт пpeдoгoвopeнитe зaeми във вpъзĸa c oдoбpeния oт Eвpoпeйcĸия бaнĸoв opгaн Peд зa oтcpoчвaнe и ypeждaнe нa изиcĸyeми зaдължeния ĸъм бaнĸи и дъщepнитe им дpyжecтвa.

Въпреки кризата депозитите се трупат

Депозитите през юли растат с 1.8% спрямо месец по-рано и с 8.4% на годишна база. С по-високо темпо растат тези за бизнеса, въпреки че в последните месеци лихвите по тях са близки до нулата или дори отрицателни при евровите депозити. Техният ръст е в размер на 2.1% спрямо юни 2020 и 10% спрямо юли 2019 г. Този на депозитите на домакинствата е доста по-ограничен – 0.5% спрямо юни и 7.7% на годишна база.

Подкрепи Economic.bg