Кристалина Георгиева: Рецесията ще е поне толкова лоша, колкото през 2008 г.

Въпреки това МВФ прогнозира икономическо възстановяване през 2021 г.

Кристалина Георгиева: Рецесията ще е поне толкова лоша, колкото през 2008 г.

Снимка: БТА

4562 ~ 1 мин. четене

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че МВФ очаква, че глобалната икономическа рецесията през 2020 г. ще бъде „поне толкова лоша, колкото по време на световната финансова криза през 2008 - 2009 г. или дори по-лоша“. В същото време МВФ очаква да последва икономическо възстановяване през 2021 г., съобщава Bloomberg.

Близо 80 държави са поискали спешно финансиране от базирания във Вашингтон МВФ, обяви Кристалина Георгиева. Тя посочи, че фондът силно подкрепя извънредните фискални действия, предприети от много страни и приветства хода на големите централни банки за облекчаване на паричната политика.

Разгръщането на "целият ни капацитет за заеми от 1 трилион долара" е една от мерките, които МВФ има на разположение за борба с трудности за глобалната икономика, причинени от Covid-19, посочи Кристалина Георгиева.

Изявлението на МВФ идва няколко часа след спешния разговор на Г-20 за обсъждане на глобалния икономически спад заради пандемията и работата по съвместен отговор на кризата. Припомняме, че днес Федералният резерв обяви и серия от мерки, включително за домакинствата и служителите, за които несигурностите нарастват.

МВФ заяви, че работи в тясто сътрудничество с други международни финансови институции за осигуряване на силен координиран отговор и посочи, че е готов да разгърне целия си капациет за кредити за 1 трлн. долара.

За да има възстановяване следващата година, „от първостепенно значение е да се приоритизира ограничаването на вируса и укрепването на здравните системи навсякъде“, заяви Георгиева. „Икономическото влияние е и ще бъде тежко, но колкото по-бързо спре вирусът, толкова по-бързо и по-силно ще бъде възстановяването“, каза още тя.

Коментари: 0