Великобритания обяви 3-седмично извънредно положение

Заповедта на премиера Борис Джонсън забранява всякакви излизания извън дома \"без уважителни причини\"

Великобритания обяви 3-седмично извънредно положение

Снимка: БТА

9788 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Борис Джонсън обяви, че въвежда пълна забрана за излизане "без уважителни причини" на територията на Великобритания за следващите три седмици в поредния опит на правителството да забави разпространението на коронавируса, пише London Evening Standard.

Британският премиер уточни, че от този момент хората ще могат да излизат от домовете си само за много ограничени цели и че полицията ще има правомощията да налага последните рестрикции.

В обръщението си към нацията Джонсън обяви извънредно положение и добави: „Хората трябва да стоят у дома, с изключение на пазаруването на стоки от първа необходимост. Те могат да правят физически упражнения, но само веднъж на ден. Всеки медицински преглед и пътуване до работа да се прави, само ако е от съществено значение. Магазини, които продават несъществени стоки, също ще бъдат затворени, а публичните събирания на повече от двама души, които не живеят заедно, са забранени“.

Според заповедта трябва да се затворят и други обекти, включително библиотеки, детски площадки, спортни зали и места за поклонение. Погребенията все още могат да продължат напред, но сватбите са забранени, както и кръщенетата и други церемонии.

Парковете ще останат отворени за упражнения, но събиранията ще бъдат разпръснати, като на полицията ще бъде предоставено правомощието да влязат и да приложат новите мерки.

В своето телевизионно изявление от Даунинг Стрийт г-н Джонсън заяви, че полицейските сили ще имат правомощията да налагат новите мерки, включително чрез налагане на глоби и разпръскване на събирания.

Според последните данни на Worldometer, в момента във Великобритания има 6650 заразени с коронавирус, 335 смъртни случая от заразата и 135 излекувани.

Коментари: 0