Ивайло Калфин: Борисов от страх не отпуска пари в помощ на бизнеса

Според бившия социален и външен министър в България назрява бум в равнището на безработицата

Ивайло Калфин: Борисов от страх не отпуска пари в помощ на бизнеса

Снимка: Economic.bg/ Архив

5112 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Определено в България предстои бум на безработицата и властите трябва да са подготвени за него. Това каза в сутрешния блок на bTV бившият социален и външен министър Ивайло Калфин по повод на щетите, които коронавирусът Covid-19, нанася на българската икономика.

„Все още фирмите се колебаят дали да освобождават хора или не. В закона за извънредното положение, който бе приет на два пъти, се казва, че фирмите от 13 март насам не трябва да са правили съкращения. Тъй като са абсолютно неясни механизмите, по които държавата ще подпомогне компаниите в изплащането на работните заплати, аз предполагам, че част от фирмите ще се въздържат от съкращения през следващите дни, но такива със сигурност предстоят“, каза Калфин.

Той отбеляза, че в момента най-тежък е ударът по компаниите от сектора на туризма, културата, транспорта, развлекателната промишленост, включително ресторантите. Щетите в тези сектори са вече видими и тъй като не се очаква България да се върне към нормално положение през следващите 2-3 седмици, ситуацията ще става много по-тежка.

Мярката държавата да плаща 60% от заплатите на служителите от компаниите в най-тежко засегнатите икономически сектори според бившия министър е добра, но дали ще е ефективна зависи от това какви ще са критериите са предоставянето на финансовите помощи на фирмите.

„Тази мярка всъщност е наложена от Европейския съюз, който ни предоставя 2.5 млрд. лв., като само до началото на април ще получим около 800 млн. евро. Една от мерките, посочени в писмото на двама еврокомисари до българското правителство, е подпомагане на фирмите да не освобождават работници“, обясни Калфин.

Бившият министър отбеляза, че ангажимент за подпомагане на българския бизнес би трябвало да поеме и правителството, предоставяйки помощ от националния бюджет. Той обаче се опасява, че управляващите не са подготвени да се справят с кризата, а действат много хаотично и със страх.

Именно на страх според него се дължи и изказването на премиера Бойко Борисов от неделя, че правителството ще се стреми максимално дълго да не отпусне нищо от осигурените за подпомагане на бизнеса пари. „Икономиката е като жив организъм и когато му спреш въздуха, той започва да умира. Не можеш да отлагаш мерките с месеци в крайна сметка“, заяви Калфин.

По думите му държавата в момента се клати между двете крайности: „Нито има възможност в момента на пазара на труда да се излеят някакви огромни пари, нито пък би трябвало да се прави това, което се прави в момента, и да не се дава нищо. Трябва да има ясен план с какво разполага държавата и при какво развитие (на обстоятелствата) какво ще направи“.

Коментари: 0