Нова вълна от разпродажби на фондовите пазари в Европа и САЩ

Депутатите във Вашингтон не успяха да одобрят финансови стимули за над 1 трлн. долара

Нова вълна от разпродажби на фондовите пазари в Европа и САЩ

Снимка: БТА

1116 ~ 2 мин. четене

Седмичната търговия започна с нова доза разпродажби на фондовите пазари, след като депутатите в САЩ не успяха да одобрят финансовите стимули за повече от $1 трлн., които биха подпомогнали щатската икономика за справянето с последствията от пандемията. Разговорите продължават, но инвеститорите смятат, че колкото по-дълго чака Вашингтон, толкова ще са по-големи щетите за икономиката.

Индустриалния индекс Dow Jones се раздели с 582.02 пункта, с което завърши деня до най-ниското си ниво ноември 2016 г. S&P 500 изгуби близо 3 процента през изминалата сесия до 2237.40 пункта, докато Nasdaq Composite беше най-малко засегнат със загуби от 0.3 на сто, след като инвеститорите проявиха интерес към технологичните компании.

Вълната от разпродажби обхвана и Европа, която се бори с разпространението на коронавирус. Немският индекс DAX се понижи с 2.10% до 8741.15 пункта, след като водещите сектори изгубиха от стойността си. Някой от водещите компании във Великобритания записаха големи загуби, което натежа върху местния индекс. FTSE 100 изостана с 3.79%, с което пробив завърши деня под границата от 5000 пункта.

САЩ обяви в понеделник, че готви редица програми за стимулиране на икономиката, което се отрази положително върху цената на петрола и ценните метали. Лекият суров петрол поскъпна до 23.83 долара за барел, докато златото се изкачи до $1552.10.

Индекс на активността

Най-важните икономически данни за деня ще бъдат данните за индекса на активността в производствения сектор и сектора на услугите в Германия, Еврозоната, Великобритания и САЩ. Предвид световната икономическа обстановка прогнозите за месеца са силно занижени, като дори може да очакваме по-лоши от очакваните данни.

Google

Технологичният гигант претърпява сериозна загуба при срива на фондовите пазари, което изпрати акциите до психологическото ниво от $1000. Около това ниво се намират доста исторически минимуми, които образуват зона на подкрепа. Това ни кара да смятаме, че е възможно атрактивните цени да привлекат отново инвеститорите и да видим, ако не обръщане на движението, то поне ограничаване на загубите.

USD/CAD

Силната щатска валута изстреля двойката до максимумите от 2016 година при котировки около 1.47. Възходящото движение изглежда изтощено на този етап, при което може да се възползваме от формиране на корекция, като продадем валутната двойка. Сигнал за влизане в къса продажба ще имаме при пробив под възходящия канал и низходящ пресичане на индикатора Стохастик.

Platinum

Низходящия тренд на платината срещна силно ниво на подкрепа при $600, което на няколко пъти ограничава опитите за спад на цената. Пробивът над тренд линията показва, че купувачите опитват да качат цената, но очакваме отслабване на импулса, когато цената срещне 50 периодната средна. При провал за пробив над 50-SMA смятаме, че може да се влезе в къса продажба с краткосрочна цел тестване на локланите минимуми и тренд линията.

Nikkei225

Японският индекс опитва да върне част от загубите, но среща трудности да пробив зоната съпротива около 18000 пункта. Възможен е още един опит, които да покачи индекса над 18000, откъдето да последва възстановяване на основния тренд и бърз спад под 17000 пункта.

Коментари: 0