Кризата изгони туристите и повиши цените на Airbnb

От бранша наблюдават 25% отлив на наемодатели от пазара на краткосрочно отдаване под наем

Кризата изгони туристите и повиши цените на Airbnb
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Борис Павлов е основател и изпълнителен директор на Flat Manager – компания за за управление на имоти, които се отдават под наем краткосрочно чрез платформи като Airbnb и Booking. Работил е като финансист за инвестиционната банка Societe Generale в Париж, Лондон и Ню Йорк. Компанията, която сега управлява, стартира нова версия на платформа за резервации FlatAway с над 200 индивидуални места за настаняване в София, Пловдив, Букурещ и по Черноморието.

- С настъпване на извънредното положение се наблюдаваше стопроцентов спад на резервациите. С отпадането на голяма част от ограниченията интересът към Airbnb в България върна ли се?

- Има раздвижване на пазара, но все още резервациите, които имаме, идват от местния пазар. В момента се наблюдава и малко увеличение на резервациите на апартаментите, които са по морето. Около 15 март изведнъж започнаха да се отменят всички резервации, които имахме за бъдещите месеци и за април, и за май, и за юни. Така че има някакви наченки на възстановяване, но все още е далеч да се говори за възстановяване на пазара.

- Има ли направени резервации от чужденци?

- Все още само българи резервират. От чужбина имаме резервации, но те са на българи, които живеят в чужбина, които идват след като бяха отпуснати малко мерките.

- Извънредната ситуация накара ли част от хората, които се занимават с краткосрочно отдаване под наем на имоти да се откажат от този бизнес?

- Да, определено наблюдаваме спад от 20-25% в предлагането. По принцип се очакваше да има отлив на пазара на Airbnb имотите, но тази пандемия ускори значително този процес. Имотите, които се отдаваха по този начин бяха около 3200. В това число се включат не само самостоятелните апартаменти, но и отделни стаи от апартаменти. Сега tте са 2400 тези имоти.

Пазарът се беше пренаситил и цените бяха доста занижени, което беше предпоставка за очакван отлив. Само апартаментите, които са с идеална локация и изглеждат много добре, успяваха да изкарат повече приходи, отколкото от традиционния дългосрочен наем. Този спад започна декември-януари, но сега е значително по-голям. Тези 20-25%, които напуснаха пазара на краткосрочно отдаване под наем вече се прехвърлиха към традиционното дългосрочно отдаване под наем.

Това понижено предлагане ще увеличи ли цените на Airbnb в България?

- Да, очакваме това да се случи за първи път от доста време насам. От една страна, защото ще има по-малко предлагане за в бъдеще, защото всички тези апартаменти, които излизат на пазара за дългосрочно отдаване под наем, няма да могат веднага да се върнат на Airbnb пазара. Те ще стоят там поне една година. Същевременно предпочитанията на пътуващите също се променят. Те избягват по-големи места за настаняване и предпочитат по-изолирани и индивидуални места за настаняване, стига разбира се те да са добре почистени.

В тази насока в България, в апартаментите на Airbnb, ще започне да се използва специален немски продукт за перманентна защита от вируси и бактерии. Създателите на продукта дават гаранция, че няма как да се задържат вируси и бактерии по повърхностите, почистени с този препарат за срок от 1 година напред. По отношение на поскъпването на Airbnb в България е рано да се говори, но очакваме цените да се покачат средно с 20-25%.

Това е е голямо увеличение

- Цените бяха доста паднали, така че в абсолютна стойност няма да бъдат кой знае колко високи.

- В първите години, когато се появи Aibnb на българския пазар, се наблюдаваше доста добра възвращаемост от направената инвестиция в такъв тип имоти. Извънредната ситуация, в която попаднахме ще промени ли това и добре ли е да се инвестира в такъв тип имот?

- Смятам, че цените на имотите ще паднат малко, същевременно очакваме повишение в цените, на които се предлагат Airbnb. Щом се възстановят пътуванията смятам, че ще има добра възвръщаемост инвестицията в Airbnb имоти. Кога обаче пътуванията ще се възстановят никой не може да каже.

Какво се случи с поправките в Закона за туризма, касаещи Airbnb. Имаше идея да трябва да се иска разрешение на поне 50% от съседите, за да може в една жилищна кооперация да има апартамент, който да се отдава под наем чрез платформата. Прие ли се това предложение и къде трябва да бъде регистриран един собственик на имот, който го отдава краткосрочно под наем?

- Доста от промените в закона са факт. Създаде се нов клас за местата за настаняване, като за тях следва да се заплаща патентен данък и трябва да бъдат регистрирани в общината. Единственото нещо, което още не е довършено е т.нар. Наредба за всички места за настаняване, която да бъде обновена. Това остана малко на пауза заради пандемията, но веднага след като се успокоят нещата работната група, която работи по тази наредба трябва да се събере и да се доизчистят всички подробности. Няма нужда от съгласието на 50% от етажната собственост, това нещо отпадна. Остава регистрация в общината и заплащане на патентен данък.

Коментари: 0