Кризата освободи имотите в София и засили интереса към морето

Наемите в столицата са паднали с 20%, а тенденцията на спад ще продължи, твърдят фирми от пазара

Кризата освободи имотите в София и засили интереса към морето

Снимка: Pixabay

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Пандемията от коронавирус, която блокира целия свят, тотално промени начина ни на живот и навиците ни. Това очаквано се отрази и върху имотната индустрия. Част от бранша вече наблюдава признаци на промяна при предпочитанията на потребителите, които се преориентират към по-различни имоти.

Големите градове стават все по-непривлекателни за купувачите на нови жилища, а работата от вкъщи накара все повече хора да започнат да търсят имоти по морето и да „избягат“ от големия град.

Офис с гледка към морето

Още с настъпване на извънредното положение в страната започнаха да се освобождават апартаменти, които се отдават под наем основно в София. За сметка на това обаче в големите ни морски центрове - Бургас и Варна, се засилва интересът към наемане на имоти за лятото от хора, които идват от вътрешността на страната и решават да пренесат офиса си на морето.

„Специално за територията на Бургас, мога да кажа, че много бързо апартаменти, които по принцип се отдават под наем на туристи, бяха заети от хора, които идват от вътрешността на страната, за период от 3-4 месеца. Това са хора, които в момента работят в режим на „хоум офис“ и предпочитат да работят с гледка към морето“, разказа пред Economic.bg Николай Господинов от агенцията за недвижими имоти IBroker, които имат офиси в Бургас и София.

По думите му за първи път в столицата се наблюдават толкова свободни имоти за отдаване под наем. Това неминуемо се отрази на цените. През първото тримесечие на 2020 г. те са с 20% по-ниски в сравнение с четвъртото на 2019 г. Според експерта, в случай че университетите останат затворени и през есента и студентите учат онлайн, то спадът при наемните цени в столицата ще продължи.

Промяна в нагласите на потребителите, която се изразява в засилен интерес към морето, наблюдават и от агенцията за недвижими имоти „Адрес“. „Постепенна промяна в нагласите и търсенето на купувачите наблюдаваме на пазара на жилища във Варна. Още през 2019 г. се засили интересът към крайградските имоти за целогодишно ползване. Запитванията са фокусирани в районите на север от Варна – около Евксиноград, Варненския свободен университет, курортите Св. Св. Константин и Елена и Златни пясъци, както и на юг от града – Аспарухово, местностите около Галата, Ракитника и Боровец. На север запитванията са за къщи и жилища в затворени комплекси, а на юг – основно за самостоятелни къщи. В резултат от COVID-19 кризата запитванията за класически ваканционни имоти – къщи и вили за сезонно ползване, е в застой. Този тип имоти са традиционно търсени и с инвестиционна цел за краткосрочно отдаване чрез Airbnb или други платформи“, споделят от агенцията.

Руснаците се превърнаха от собственици на ваканционни имоти в продавачи...

...Такъв извод направи Николай Господинов на база увеличаващият се брой на обявите за продажба на ваканционни имоти по морето от руснаци и англичани. Една от основните причини за това е именно кризата и нестабилната ситуация около нея, както и неяснотата около това кога тя ще приключи.

„Процесът на ръст на продажбите на ваканционни имоти по морето от руски и английски граждани се наблюдава отпреди няколко години. Сега може би нещата ще се ускорят, но на практика англичани и руснаци от известен период се превърнаха в продавачи. В момента обаче се наблюдава много засилен интерес от страна на българите, които искат да купят ваканционен имот. Даже е странно, но почти изцяло българи са тези, които искат да купят ваканционен имот по морето“, споделя Господинов.

На подобно мнение са и експертите от „Адрес“, които твърдят обаче, че е рано да се говори за тенденция при продажбата на имоти от руски граждани, но „вероятно част от тях ще решат да продават заради рисковете от втора вълна, възможността ограниченията да бъдат в сила и следващия летен сезон и несигурността като цяло. Англичаните и ирландците, които притежават ваканционни имоти у нас, често използват пълномощно за осъществяване на продажба дистанционно, но все още и при тях не се наблюдава подобна активност“, уточняват от „Адрес“.

По отношение на цените на този тип имоти от IBroker са на мнение, че те са достатъчно ниски в момента и ново понижение заради кризата едва ли ще има.

Кризата не успя да намали цените на имотите, твърдят брокери.

„За периода на извънредното положение отчетохме понижение в бюджетите, които купувачите са готови да отделят за покупката на имот. Това обаче не може да се приема еднозначно като спад в цените, а по-скоро промяна в профила и нагласите“, споделят от „Адрес“.

Въпреки че са склонни да похарчат по-малко пари за имот, клиентите продължават да имат същите очаквания за качеството на купуваното жилище. През последните месеци по-активни са хората със собствени средства, търсещи сигурно вложение за спестяванията си. Повечето от тях не разчитат на банково финансиране и съответно бюджетите им са по-ограничени, уточняват още те.

По-близо до природата 

След началния колапс, в който изпадна пазара на имоти в България заради въведеното извънредно положение, се засили интересът на хората към къщите и приземните апартаменти, които имат малка градина. Оказва се, че дори и след изолацията, когато свободното пътуване вече е факт, този интерес продължава.

„Интересът към покупка на къщи е устойчив, но все още е рано да чертаем тенденции в тази посока. Извънредната ситуация накара някои хора да преосмислят нагласите си относно желаното жилище към такова с повече пространство, уединение и спокойствие. Данните на „Адрес“ показват, че през юни запитванията за къщи представляват 25%. Интересът към двустайните и тристайните жилища е с дял съответно 34% и 31%“, уточняват от компанията. 

Коментари: 0