Кризата с чиповете изстреля печалбата на Samsung

Оперативната печалба на гиганта за второто тримесечие скочи с 54%

Кризата с чиповете изстреля печалбата на Samsung

Снимка: Samsung България

308 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Samsung Electronics прогнозира силно търсене на чипове за памет през втората половина на годината и възстановяване на пазара на мобилни устройства до нива от 2019 г., подсказвайки, че световната икономика се връща към нормалното и загърбва коронавирусната пандемия, предава Reuters.

Най-големият производител на чипове за памет и смартфони в света отчете 54% скок на оперативната печалба за второто тримесечие. Това е най-високият му резултат от над две години, като той идва като ефект от високите цени на компонентите и по-голямото от очакваното търсене.

За втората половина на годината се очаква пазарните условия да бъдат още по-благоприятни за бизнеса с компоненти. Търсенето на чипове за памет вероятно ще бъде стимулирано от пускането на нови модели смартфони, а растежът ще бъде воден от по-широкото разпространение на 5G“, се казва в изявление на Samsung.

Компанията предупреди, че глобалният недостиг на чипове все още носи рискове за прогнозата, а несигурностите, свързани с COVID-19 и геополитическото напрежение, вероятно ще се запазят.

Конкурентът на пазара на смартфони Apple заяви, че очаква влиянието на недостига на чипове да се влоши през четвъртото тримесечие и да засегне производството на iPhone.

Все пак Samsung посочи силните си основи на пазара на чипове за памет, благодарение на все по-осезаемото обръщане към 5G и устойчивото търсене на чипове за сървъри и персонални компютри. От компанията добавиха, че запасите ѝ от въпросните компоненти са „много малки“, след като през второто тримесечие са продадени повече от очакваните бройки. 

Рекордни продажби на чипове

Множество компании – от производители на автомобили до такива на смартфони – се борят с безпрецедентния недостиг на чипове, предизвикан от възстановяването на потребителското търсене, ограничения производствен капацитет и блокираните фабрики в резултат на коронавируса. От друга страна, бизнесът на Samsung за производство на чипове отчете рекордни приходи от продажби през второто тримесечие.

А оперативната печалба на компанията за периода от април до юни е 12.6 трлн. вона (10.95 млрд. долара), което е най-добрият ѝ резултат от третото тримесечие на 2018 г. Печалбите от мобилни устройства са намалели спрямо предходното тримесечие заради нарушените доставки на мобилни процесори и свързаните с пандемията производствени предизвикателства.

Компанията заяви, че е продала 60 млн. смартфона през второто тримесечие, което е под бройката от 81 млн. през първото. Производството в завода за смартфони на Samsung във Виетнам бе засегнато от блокадите заради коронавируса, но се очакваше да се нормализира през юли.

Подкрепи Economic.bg