Кризата в Европа през погледа на Симеон Дянков

Икономистът представи последната си книга, в която важно място заемат любопитни подробности от периода му като финансов министър

Кризата в Европа през погледа на Симеон Дянков

Снимка: Стоян Йотов - \"Икономика\"

432 ~ 2 мин. четене

На церемония снощи в Софийската градска художествена галерия бившият финансов министър Симеон Дянков представи последната си книга - „Кризата в Европа – поглед отвътре“.

Дянков започва книгата малко след като напуска финансовото ведомство. В нея той разглежда финансовата и икономическа ситуация на Стария континент след края на 2009 г., кризите на публичните финанси в Ирландия, Португалия и Гърция, последвалите предизвикателства пред Словения и Кипър, както и мерките предприети на национално и европейско равнище. Специално внимание Дянков обръща на единната европейска валута и реформите в редица страни, сред които и България.

Безспорно най-сериозен интерес сред българската общественост предизвиква частта, в която бившият главен икономист в Световната банка посвещава на периода си като български финансов министър – от завръщането си в страната до, по думите му, „изпадането в немилост“. В книгата той разказва любопитни подробности от работата си в първия кабинет „Борисов“, очертавайки успехи и неизпълнени цели.

По време на представянето Дянков заяви, че се надява книгата да е от полза, както на сега управляващите, така и на следващите. Той изрази надеждата си тя да помогне и на хората, които тепърва имат желание да навлязат в политиката. Финансистът посочи, че периодът в България му е предоставил сериозен материал, който се надява да сподели и в следващите си творчески проекти.Той призова също да бъдат продължени тежките реформи в редица сектори.

Събитието събра много икономисти, финансисти, представители на бизнеса, общественици и политици. Сред гостите бяха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, както и мнозина бивши и настоящи министри от двете ръководени от него правителства. Държавният глава насърчи повече политици да разказват за опита си и припомни за съвместната си работа с автора още като министър на регионалното развитие.


Премиерът напомни за способността на Дянков да удържа исканията за повече ресурс на останалите министри и ролята му за запазване на финансовата стабилност на държавата, но все пак призова настоящият финансов министър Владислав Горанов да е по-либерален в политиката си.


Симеон Дянков е ректор на New Economic School в Москва и изследовател в Peterson Institute for International Economics във Вашингтон. Вицепремиер и министър на финансите е в правителството на България /2009-2013 г./, председател на борда на Европейската банка за възстановяване и развитие /2012-2013 г./. До 2009 г. е главен икономист "Финанси и частен сектор" в Световната банка. Създател на индекса Doing Business и съосновател на аналитичния център Ideas42. Доктор по икономика на Мичиганския университет и автор на над 80 научни публикации.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg