Ципрас на среща с Юнкер и Туск

Очаква се повече яснота за социално-икономическите планове на гръцкото правителство

Ципрас на среща с Юнкер и Туск
104 ~ 1 мин. четене

Новият премиер наГърция Алексис Ципрас днес ще бъде на посещение вБрюксел, от което се очаква повече яснота за социално-икономическите планове на гръцкото правителство. Преди визитата Ципрас призова за разсрочване на гръцкия дълг и преразглеждане на условията за изплащането му.

От основните европейски институции отказаха коментар, като припомниха само, че подобни решения се вземат след преговори с кредиторите и с единодушно съгласие на страните от Еврозоната.

В Брюксел Алексис Ципрас ще разговаря с председателите на Европейската комисия и Европейския Съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Наблюдателите очакват той да декларира намерение за оставане на Гърция в Еврозоната и спазване на договореностите с нея, и да получи насрещен ангажимент за замяна на така наречената „Тройка“ кредитори с по-демократично легитимна институция, която да следи как се прилагат мерките за стабилизиране на гръцката икономика.

Във вторник Янис Варуфакис обяви пред "Файненшъл таймс", че Гърция вече няма да настоява за отписване на външния дълг на стойност 315 млрд. евро, а вместо това ще поиска серия от замени на дългови облигации.

Междувременно председателят на Екомисията Жан-Клод Юнкер изрази готовност за диалог с Гърция, но отказва да промени всичко в Европа след издигането на радикалната левица на власт в Атина, предаде Франс прес.

Подкрепи Economic.bg