Саудитска Арабия и Русия провели тайни петролни преговори

Саудитците са предложили на Путин да съкратят добива си на петрол, което веднага би качило цените на суровината на световните пазари, срещу оттегляне подкрепата на Русия за сирийския президент Асад

Саудитска Арабия и Русия провели тайни петролни преговори
264 ~ 1 мин. четене

Саудитска Арабия и Русия са провели тайни преговори в опит да се окаже натиск върху руското ръководство да прекрати подкрепата за сирийския президент Башар Асад в замяна на лобистките възможности на саудитската страна да действа за повишение на цената на петрола. Това разкрива New York Times, позовавайки се на неназовани саудитски и американски представители.

В информацията е цитиран саудитски дипломат, който казва, че „ако цената на петрола може да служи за постигане на мир в Сирия, не виждам причини Саудитска Арабия да се откаже от тази възможност".

Така саудитците са предложили на Владимир Путин да съкратят добива си на петрол, което веднага би качило цените на суровината на световните пазари, но срещу оттегляне подкрепата на Русия за сирийския президент Башар Асад.

Нещо повече, саудитците са гарантирали, че при падането на Асад няма да допуснат през Сирия да бъдат построени газопроводи и петролопроводи за Европа, което би накърнило икономическите интереси на руснаците.

Твърди се още, че са проведени много кръгове на преговори, но не е постигнат някакъв значим резултат, отбелязва руският информационно-аналитичен портал Лента.ру.

Сирийският въпрос бе ключов по време на посещението на саудитската делегация в Москва през ноември 2014 година.

В края на януари почина саудитският крал Абдула. Новият монарх обеща да продължи политиката на своя предшественик.Подкрепи Economic.bg