Куба намалява работните часове и употребата на електричество

Страната цели да избегне срив в електроподаването и да запази основни услуги

Куба намалява работните часове и употребата на електричество

Куба е изправена пред недостиг на ликвидност и трябва да въведе режим на тока, за да избегне срив в електроподаването и да запази основни услуги, заяви министърът на икономиката Марино Мурильо Хорхе, цитиран от местни медии и БТА.

Кубински компании вече намаляват работните часове и ограничават използването на климатици и автомобили, за да пестят енергия, казват работници, опасяващи се от влошаване на ситуацията.

Хавана вече има опит с режим на тока, който бе въведен през 90-те години на 20 век след колапса на Съветския съюз, когато комунистическото правителство на страната се бореше за оцеляване под тежкото американско ембарго.

Сегашните ограничения може и да не са толкова сурови, но идват в период, когато кубинците имат големи очаквания заради реформите и намаляването на напрежението с Вашингтон.

"Жизненоважно е да намалим разходите възможно най-много", е заявил Мурильо на заседание на икономическата комисия на парламента.

Мерките за икономии се въвеждат в момент, когато ниските цени на суровините на световния пазар нанасят удар на кубинския износ на никел, преработени петролни продукти и захар.

Предполага се, че са пострадали и приходите от предоставяне на професионални услуги на страни, добиващи петрол, като Венецуела и Ангола, макар да липсват статистически данни.

Куба изостава с плащанията за вноса през последните месеци, посочват дипломати и чуждестранни бизнесмени.

Мурильо е заявил, че сега има съмнение дали ще може да бъде постигната прогнозата му за икономически растеж от 2% тази година.

Ръководител на предприятие, пожелал анонимност, посочва пред "Ройтерс", че е видял правителствени документи, нареждащи на повечето държавни компании и предприятия да свият потреблението на електричество и горива с 50%.

Кубински работници разказват, че са били информирани за икономиите. "Свикаха събрание и заявиха, че летните ни часове се намаляват, както и използването на патрулните ни коли", казва служител на държавната охранителна фирма SEPSA, пожелал анонимност.

Хорхе Пиньон, директор на Енергийната програма за Латинска Америка и Карибите на Тексаския университет, е на мнение, че проблемите на Куба отчасти се дължат на силното увеличаване на потреблението.

Потреблението на електроенергия е скочило с над 30% през последните пет години заради растежа на малкия бизнес и разрастването на средната класа при управлението на президента Раул Кастро и неговите пропазарни реформи.

Коментари: 0