Куба отваря границите си за туристи след половин година блокада

Хавана обаче остава блокирана

Куба отваря границите си за туристи след половин година блокада

Снимка: Unsplash

Кубинският министър-председател Мануел Мареро обяви, че по-голямата част от карибската островна държава ще бъде отворена за международен туризъм от следващата седмица, предава Reuters.

Страната, която затвори границите си преди шест месеца в опит да ограничи разпространението на коронавируса, постепенно се отваря преди пиковия туристически сезон ноември-март. Първи ще посрещат чужденци северните островчета, след това и курортът Варадеро.

36-те провинции на Куба ще бъдат отворени за туризъм, но столицата Хавана остава блокирна. Тя продължава да се бори с втората вълна от коронавирус и там все още има наложен полицейски час.

Международният туризъм е едно от ключовите пера за кубинската икономика и блокирането му през тази година нанесе сериозен удар върху финансите на страната. „Ще дадем възможност за международни полети за всички провинции, които са в третата фаза“, заяви премиерът, като уточни, че всички пристигащи ще бъдат тествани.

Здравната система на Куба овладя болестта на острова и ограничи смъртността. Всички потвърдени заразени се хоспитализират, а контактните лица се проследяват и изолират. Смъртните случаи от Covid-19 в Куба са само 11 на един милион души – спрямо 203 в Доминиканската република и 647 в САЩ, сочи статистиката на университета „Джонс Хопкинс“.

Коментари: 0