Курсът на паунда следва гласуванията в Лондон

Засега британската валута поевтинява в очакване на гласуването тази вечер

Курсът на паунда следва гласуванията в Лондон

Снимка: Pixabay

Курсът на британския паунд през последните дни следва плътно гласуванията във Великобритания. На 11 и през първата половина от 12 март курсът му спрямо еврото се повиши значително заради надеждите, че депутатите в Лондон най-после ще приемат споразумението за Brexit, договорено от премиера Тереза Мей с ЕС. Това не се случи и паундът претърпя сериозен срив, отразявайки разочарованието на инвеститорите, които са силно против Brexit без сделка (т.нар. „твърд Brexit“).

След това обаче британската лира започна да поскъпва спрямо еврото на гърба на надеждите, че британският парламент ще гласува срещу осъществяването на „твърд Brexit“. Това се случи снощи и предизвика нови покачвания в курса британската валута. Веднага след гласуването паундът поскъпна с 0.9% спрямо еврото.

Сега обаче паундът поевтинява (с 0.40% към 16 ч. българско време). Това от една страна може да се дължи на връщане към нормалното равнище на курса му след отшумяването на еуфорията около отхвърлянето на „твърдия Brexit“. Причината обаче може и да са опасения у инвеститорите, че британските депутати ще гласуват за отлагане на излизането от Европейския съюз – ход, който не би дал решение на ситуацията около Brexit, а единствено би продължил патовата ситуация, в която Лондон иска нови отстъпки от Брюксел по споразумението за Brexit, а Брюксел отказва да направи каквито и да било компромиси.

Коментари: 0