Курсът на турската лира остава нестабилен

Очакванията са, че той ще се стабилизира след предстоящите избори, но въпросът е нагоре или надолу

Курсът на турската лира остава нестабилен

Снимка: Wikimedia

Автор: Цветан Петров
Курсът на турската лира остава нестабилен спрямо този на американския долар. Ако в началото на миналата седмица, когато турската валута спря пропадането си, един долар се обменяше срещу 4.57 турски лири, то днес на нужни 4.63 лири. Все пак курсът на валутата на югоизточната ни съседка остава далеч от невиждано ниското ниво, което успя да достигне през последните месеци - 4.76 турски лири за долар.На фона на несигурния курс на турската валута специализираното издание MarketWatch отбелязва, че инфлацията в Турция е достигнала най-високо си равнище от ноември насам. Причината за това е цялостното пропадане на турската лира от началото на годината. За няколко месеца валутата на Турция загуби една пета от стойността си спрямо долара и еврото.

Курсът на турската лира започна да пада спрямо тези на долара и еврото, тъй като турската централна банка не предприе никакви мерки, за да го предотврати. Президентът на страната Реджеп Ердоган не позволяваше на банката да се меси, тъй като искаше да задържи ниски лихвените проценти, за да са изгодни кредитирането и строителството на нови сгради в страната. На 28 май централната банка на Турция все пак обяви края на процеса по опростяване на своята монетарна политика. От банката добавиха, че едномесечната репо-лихва ще стане основна лихва по полиците. Тя ще е в размер на 16.5%. Репо-лихвата в миналото беше фиксирана на 8%. Така, внасяйки някаква яснота в икономиката на Турция, централната банка помогна на турската лира да си поеме въздух.

Засега обаче лирата се движи несигурно и е възможно отново да започне да пропада. Очакванията са, че тя ще се стабилизира чак след 24 юни, за когато са насрочени парламентарни и президентски избори в Турция. По-важни в случая са президентските избори. Не защото е любопитно кой ще спечели - предварителните социологически проучвания сочат, че това ще е отново Ердоган. Просто след тези избори Турция ще премине към нов модел на управление - президентска република.  Това е заложено конституционните изменения, които бяха приети на специално организирания на 16 април 2017 г. референдум. Когато страната премине към новия модел на управление централната банка в Турция, макар и независима, няма да има право да игнорира сигналите от президентската институция. Това значи, че Ердоган ще има много по-голям контрол върху турската икономика.

Новото положение може да доведе както до нови пропадания на турската лира заради допълнително отдръпване на чуждестранните инвеститори, така и до покачвания, ако президентът предприеме стъпки за отваряне на турската икономика към инвеститорите. Колко е важна ролята на чуждите инвестиции за Турция миналата седмица подчерта и журналистката Аслъ Айдънташбаш чрез текст във вестник „Джумхуриет”.  Според нея валутата на Турция е потънала заради самата страна – разчитането само на държавни пари, без търсене на чуждестранни инвеститори, липсата на справедливост и дори моделът на управление. „Всеки, който се е опитвал еднолично да управлява една демократична държава – където и да е по света – не е завършвал добре. Дори и да не е Реджеп Тайип Ердоган, самият Стив Джобс да дойде, даже и той не може да управлява с този модел тази страна”, написа Айдънташбаш.
Коментари: 0