КЗК отказа на бизнеса да разследва Ковачки

Антимонополният орган е изпратил подробен въпросник на работодателските организации, с който според тях иска те да свършат работата на институциите

КЗК отказа на бизнеса да разследва Ковачки

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да стартира разследване по сигнала на четирите национално представени работодателски организации, че производители и търговци на електроенергия, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, манипулират цената на тока за компаниите и се облагодетелстват от това.

Регулаторният орган отказва да разследва с аргумента, че компаниите, срещу които е сигналът, официално не са на Ковачки, а са регистрирани на други лица. Освен това Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) била компетентният орган, който да разследва манипулации на пазара с електроенергия. Все пак сигналът на КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП е присъединен към вече започнато от антимонополния орган производство след сигнали в края на миналата и началото на тази година за спекулативни цени на борсата за ток.

Въпреки че няма да прави разследване, КЗК от своя страна е поискала от работодателите да отговорят на 11 въпроса с уточняващи подвъпроси към тях относно спецификата на пазара на електроенергия – какво пречи в момента на компаниите да навлизат на въпросния пазар, какви са ползите и недостатъците на борсовия пазар в сегашния му вид, предложения за разрешаване на съществуващите проблеми и т.н.

Според работодателските организации обаче е недопустимо да бъдат принуждавани да отговарят на въпросници от по 11 точки и да се очаква от тях в рамките на 20 дни да свършат работата на Комисията по енергетика към Народното събрание, КЕВР, Прокуратурата на България, КЗК, Комисията за финансов надзор (КФН) и ДАНС.

„Налага се да Ви напомним, че заплатите на Вашите подчинени се финансират от държавния бюджет, тоест от данъците, които нашите членове, създаващи над 86% от брутната добавена стойност, плащат. На този фон, Вие се опитвате да ни възложите допълнителна работа, за да свършим това, за което се плаща на Вас“, гласи отговорът на КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП на изпратеното им от КЗК писмо.

Бизнесът е в недоумение какви са мотивите на антимонополния орган да игнорира огромния проблем, надвиснал над пазара на електроенергия. „Не знаем, дали някой в КЗК е размишлявал над въпроса какви щети нанася чудовищният спекулативен ръст на цените на българската индустрия. Спекулативен ръст, възможен благодарение на голяма концентрация“, добавят браншовите организации.

Според тях е абсурдно мнозинството от българските граждани да могат да разпознаят „приложената елементарна схема с подставени лица, зад които според редица публикации в медиите стои преимуществено г-н Христо Ковачки“.

„Единствено КЗК не е в състояние да го направи! Уведомявате ни, че още преди пет години не сте успели да разпознаете свързаността между отделните подставени лица. В случай че тогава това не е било възможно, сега имате възможността след приемането на Закона за мерките срещу изпирането на пари и други Европейски актове да поправите тази грешка и да откриете очевидното. Ако  продължавате да държите тезата, че това не са свързани лица, настояваме да си свършите работата и да ги разследвате за дейността им като картел“, призовават КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП.

Коментари: 0