КЗК забрани и на „Еврохолд“ да купи ЧЕЗ

Холдингът коментира с ирония действията на българския регулатор, който дава сигнали на всички инвеститори

КЗК забрани и на „Еврохолд“ да купи ЧЕЗ

Снимка: Еврохолд

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
След като миналата година спря Гинка Върбакова, днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани и на „Еврохолд България“ да купи ЧЕЗ.

Регулаторът твърди, че има доказателства, постъпили в хода на проучването, според които сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор. Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти, се казва в мотивите на КЗК.

Въз основа на цялостния анализ Комисията заключва, че обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари.

Ръководството на "Еврохолд" в лицето на председателя на УС Кирил Бошов и на Надзора Асен Христов бяха сигурни, че ще получат разрешение от регулатора. Сигнали за нежеланието на КЗК да разреши сделката обаче имаше по време на целия процес по нейното одобрение. На първо място регулаторът три месеца не стартираше прегледа на заявлението за концентрация. Няколко дни след старта на процедурата КЗК обяви, че започва "задълбочено проучване" - процедура, която по принцип трае четири месеца и досега трудно може да се намери случай, в който е прилагана.

В официална позиция по забраната "Еврохолд" коментира с доза ирония, че "оценява високо усилията на КЗК да извърши задълбочено проучване на придобиването за рекордно кратък срок - 10 работни дни. Холдингът вярва, че до решението е достигнато след внимателен прочит и задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства'.

Компанията също така заявява, без да се разбира дали иронично, че "приема решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания. Това е още един аргумент холдингът да продължи да следва своята стратегия за развитие".

Отказът на КЗК да разреши тази сделка означава, че CEZ ще остане в България, въпреки че от години се опитва да излезе от този пазар. В началото на този месец, малко преди регулаторът да стартира прегледа, CEZ излезе с позиция, че ще запази българските си активи, ако местните власти блокират продажбата отново.

По този повод "Еврохолд" коментира, като по всичко личи отново иронично, че сегашното решение на КЗК "несъмнено допринася за това всеки настоящ или бъдещ инвеститор в българската икономика (купувач или продавач) да има необходимото доверие в българския регулатор и по този начин да има пълна прогнозируемост на инвестиционните си планове".

При представянето на стратегията си за развитието на енергийната компания, акционерите на "Еврохолд" заявиха, че дори тази сделка да пропадне, техният интерес към регулирания енергиен бизнес ще остане и ще се опитат да придобият активите на CEZ в Румъния, както и други компании на Балканите.
Коментари: 0