Лагард: Икономиката на еврозоната достигна повратна точка

Според Кристин Лагард е много рано да се обсъжда премахването на „Пандемичната програма за извънредни покупки“

Лагард: Икономиката на еврозоната достигна повратна точка

Снимка: БТА

1352 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Икономиката на еврозоната е достигнала повратна точка, но нейното възстановяване трябва да бъде стабилно и устойчиво, преди Европейската централна банка да започне да обсъжда оттеглянето на спешната подкрепа. Това заяви в интервю за Politico президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Миналата седмица централната банка се съгласи да поддържа висок темп на покупки на облигации, за да гарантира ултраниските разходи по заеми. Членовете на Управителния съвет дори не повдигнаха въпроса за намаляването на подкрепата, въпреки че растежът на икономиката се възстановява по-бързо от първоначално очакваното.

„Не предполагам, че „Пандемичната програма за извънредни покупки“ (PEPP) ще спре на 31 март“, каза Лагард, цитирана в понеделник. „Налице е значителна гъвкавост, но от гледна точка на икономическите перспективи вървим в правилната посока.

Прекалено рано е да се обсъждат тези въпроси“, каза тя, визирайки потенциална промяна на PEPP.

Общият размер на програмата бе запазен на ниво 1.85 трлн. евро след заседанието на ЕЦБ миналата седмица. PEPP трябва да продължи поне до 31 март 2022 г., или докато кризисната фаза на пандемията приключи.

Икономистите очакват ЕЦБ да започне да обсъжда края на PEPP на срещата си през септември, като по-голямата част от наблюдателите, анкетирани от Reuters, не очакват програмата да бъде разширена. Вместо това централната банка е по-вероятно да измести политическата подкрепа към по-стара и по-твърда програма за закупуване на активи, която вероятно ще остане в сила за неопределено време, включително на фона на инфлацията.

Намираме се в повратна точка, в която, имайки предвид алтернативните (вирусни) щамове, сме на пътя за възстановяване, вървейки твърдо обратно към нивото преди COVID-19“, добави Лагард.

Подкрепи Economic.bg