Лагард не вярва на песимистичните прогнози на банките

ЕЦБ е готова да разшири програмата си за изкупуване на облигации до март 2022 г.

Лагард не вярва на песимистичните прогнози на банките

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Най-новите прогнози на Европейската централна банка (ЕЦБ) за икономически растеж в еврозоната все още са положителни въпреки здравната криза, последствията от блокирането на цели държави и останалите притеснения на част от анализаторите. Това каза президентът на финансовата институция Кристин Лагард, пише Reuters.

Прогнозите за ръст с 3.9% през тази година си остава същата. Явно сме по-оптимистични, отколкото на много би им понесло“, сподели Лагард.

Управителят на ЕЦБ подчерта, че много от несигурностите, които по-рано помрачаваха перспективите, вече са изчистени, включително изборите в САЩ, търговската сделка за Brexit и началото на ваксинациите. Икономиката на еврозоната е напът да се свие отново в началото на 2021 г., тъй като възраждащата се пандемия потапя региона в двойна рецесия. Много банки понижиха прогнозите през последните дни, вземайки предвид възобновените ограничения, които на някои места са по-строги от всякога.

За да подпомогне икономиката, ЕЦБ е готова да разшири програмата си за изкупуване на облигации до март 2022 г., като последно актуализира стимулите си през декември. Централните банкери ще проведат заседание по паричната политика през следващата седмица.

Лагард каза още, че централните банкери ще бъдат "изключително внимателни" към покачването на еврото спрямо долара, което тласка инфлацията чрез намаляване на разходите за внос.

Перспективите на ЕЦБ, актуализирани за последно през декември, предполагат, че локдауните ще продължат до края на първото тримесечие“, обясни управителят на централната банка.

Коментари: 0