Лагард: Пазарите могат да тестват ЕЦБ колкото си искат

Необичайните времена позволяват необичайни мерки

Лагард: Пазарите могат да тестват ЕЦБ колкото си искат

Снимка: БTA

836 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Централните банкери няма да се поддадат на интересите на инвеститорите за увеличаване на доходността по облигациите. Това заяви гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард, пише Bloomberg.

Могат да ни тестват колкото пожелаят. В момента имаме извънредни обстоятелства, с които да се справяме, а това ни позволява да използваме всички налични механизми. И ще го направим, ако се наложи, за да изпълним целите на мандата си", коментира Лагард.

ЕЦБ увеличи извънредната си програма за покупки на облигации в опит да преодолее растящите разходи по заемите - тенденция, което заплашва да подкопае възстановяването на еврозоната. Доходността по облигациите се повиши като част от глобалната рефлационна търговия, насърчена от икономическото възстановяване в САЩ. Съюзът на единната валута обаче продължава да се бори с ограничения за овладяване на пандемията и забавения ваксинационен процес.

Централните банки в блока изкупуват средно дълг за 20 млрд. евро на седмица през последните две седмици, за да запазят благоприятните финансови условия за правителствата, компаниите и домакинствата. Лагард отказа да коментира дали централните банкери са се споразумели тази политика да продължи със същите темпове.

Имайки се предвид извънредната ситуация, пред която сме изправени, се опитваме да бъдем максимално гъвкави с програмата за 1.85 трлн. евро," коментира гуверньорът, като добави, че  е възможно централната банка да премине към корекции в случай на необходимост.

Икономика след пандемия

ЕЦБ прогнозира, че икономиката на еврозоната ще нарасне с 4% през тази година. Това не е достатъчно, за да се преодолее свиването от 6.6% през миналата година, като икономиката на региона вероятно ще се завърне към предпандемичните нива в средата на 2022 г.  

Данните показват, че потребителските цени се повишават с 1.3% през март на годишна база, което основно се дължи на ръста на цените на енергийните продукти. Тези стойности са под целта на ЕЦБ за инфлация от малко под 2%. Показателят, който не включва волатилните компоненти като целите на хранителните продукти и горивата, обаче се понижава до 0.9%, което е най-ниското ниво за последните три месеца.

Коментари: 0