Ледник, топил се 20 години, пак заздравява (видео)

Учените от НАСА са изненадани от откритието

Ледник, топил се 20 години, пак заздравява (видео)

Снимка: БТА

Ледник в Гренландия, топил се през последните 20 години, е спрял да се стопява и дори се удебелява, сочи доклад на НАСА. Ледникът Jakobshavn беше един от най-бързо топящите се ледници през последните две десетилетия.

„Jakobshavn сега тече по-бавно, удебелява се и напредва към океана вместо да отстъпва още повече към сушата. Ледникът все още допринася за повишаване на нивото на океаните – продължава да губи повече лед в океана, отколкото печели от акумулиране на сняг – но по-бавно“, гласи част от доклада на НАСА.

Учените подозират, че скоростта на топене се е забавила заради придошлата по-студена вота от Северноатлантическия океан.  Температурата на водата, която протича през фиордите на ледника може да повлияе колко бързо се топят ледниковите шапки.

Ала Казендър, която е авторът на доклада, коментира, че резултатът е бил неочакван. „Първоначално не повярвахме. До голяма степен предполагахме, че Jakobshavn ще продължи по същия начин както през последните 20 години. Мисията Oceans Melting Greenland обаче засече студена вода около ледника за три поредни години“, коментира тя.


Коментари: 0