Легализирането на канабиса ще носи £1 млрд. годишно на британския бюджет

Забраната за наркотиците е плод на предубеждения, твърдят експерти

Легализирането на канабиса ще носи £1 млрд. годишно на британския бюджет

1 млрд. паунда само за година ще влязат в хазната на Великобритания, ако кралството легализира употребата на канабис. Това сочи експертен доклад, изготвен от специалисти в областта на наркотиците и спецполицаи.

Изследването призовава Великобритания да последва примера на някои американски щати и да разреши продажбата на канабис на пълнолетни лица в специализирани магазини. Обединеното кралство единствено би спечелило от тази мярка, заключават учените.

Докладът може да срещне сериозна подкрепа сред Либералите, които ще го обсъдят на традиционната си пролетна конференция през тази седмица, съобщава в. Independent.

Ето предложенията на експертите:

- Навършилите пълнолетие да могат да употребяват канабис, който ще купуват от специализирани обекти, подобни на тези в американските щати Колорадо и Орегон.

- Домашното отглеждане също да бъде легално, но само за лично ползване. Промотирането, рекламирането и продажбата на домашен продукт да бъде забранено.

- Цената, видът и разпространението на марихуаната да са под държавен контрол чрез създаването на нов регулатор.

- Производството и продажбите ще бъдат облагани с данъци, което ще налива около 1 млрд. паунда на година в бюджета на Острова.

Според експертите, изготвили доклада, легализирането на марихуаната ще доведе до спад на престъпленията, свързани с нарткотици, и ще намали вредните ефекти от употребата им.

Дебатът за легализирането на марихуната във Великобритания бе отворен миналата година от бившия здравен министър от Либералната партия Норман Ламб. Той създаде комисия, която излезе с тезата, че легализирането и контролът са най-добрият начин за намаляване на риска от злоупотреба.

„Политиката, която се води към наркотиците, е единствено плод на предубеждения, която игнорира публичното и научното мнение”, пишат в доклада си експертите.

Коментари: 0