Лейбъристите искат национализации в енергетиката

Правителството да има мажоритарен дял в компаниите за комунални услуги, предложи един от кандидат-лидерите на вигите

Лейбъристите искат национализации в енергетиката
196 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Великобритания трябва да обмисли възможността да отвори отново въглищните си мини и да национализира газовите и електрически компании. Това предложи крайнолевият кандидат за председател на лейбъристите Джереми Корбин, предаде The Telegraph.

„Мините в Южен Уелс са затворени, но е възможно, ако в бъдеще цените на въглищата се повишат, да бъдат отворени отново“, каза Корбин. „Ако ще се извлича електроенергия от въглища, то трябва да се използва технология за чисто горене“, добави той.

Разкривайки своята енергийна стратегия, Корбин предлага „да се запазят изкопаемите горива в земята“. Въпреки това, той остави отворена възможността за отваряне на въглищните мини в Южен Уелс. Корбин изтъкна високото качество на уелските въглища, допълвайки, че те ще се котират отлично на световните пазари.   

Според него също така е необходимо Великобритания да национализира газовата си и електрическа индустрия.

Борсови експерти прогнозират, че тези планове биха стрували на британското правителство повече от 185 млрд. лири.

„Г-н Корбин предлага правителството да придобие мажоритарен дял от капитала в компаниите за комунални услуги. Според правилата на фондовата борса, щом се достигне собственост от 30% от дадено дружество, задължително трябва да бъде направено предложение за придобиване на цялата компания. Ето защо ние предполагаме, че целият капитал може да бъде придобит“, заяви Питър Атертън, анализатор в инвестиционната банка Jefferies.

Анализ на лейбъристите предложи и други политики, включващи това да не се орязва бюджета за здравеопазване, противопоставяйки се на намаляването на публичните разходи и премахването на таксите за обучение. Всичко това би струвало 55 млрд. лири на година. 

Подкрепи Economic.bg