Летящ с 400 км/ч автомобил: Франки Запата обеща да го покаже до 2020 г.

40-годишният изобретател вече показа, че фантастичните мечти могат да станат реалност

Летящ с 400 км/ч автомобил: Франки Запата обеща да го покаже до 2020 г.

Снимка: БТА

1188 ~ 2 мин. четене
След като записа името си в историята, ставайки първият човек, прелетял над Ламанша с флайборд (летящия ховърборд Flayboard Air), изобретателят Франки Запата отправя ново предизвикателство, този пък към автомобилната индустрия. Той обяви плана си да представи летящ с 400 км/ч спортен автомобил до 2020 г. 

Идеята звучи като от научно-фантастичен филм, но 40-годишният французин казва, че вече тества прототипи и е убеден, че може да представи най-смелото си изобретение до месеци, пише DigitalTrends. 

„Трябва да завърша изграждането на своя летящ автомобил и да го представя до края на годината“, казва той пред френската френската информационна станция BFM TV след успешното прелитане над Ламанша. Планът му е да си вземе кратка почивка и след това „да работя нон-стоп, за да се уверя, че ще е готов навреме“. 

Списъкът на компаниите, вложили милиони долари в разработването на летящ автомобил, е безкраен. Предишните постижения на Запата обаче му отреждат по-добри позиции спрямо останалите играчи. 

Той сподели, че разработванията от него автомобил ще се задвижва от еволюционна технология, каквото има и във Flyboard Air. Запата каза още, че основното шаси вече е прелетяло над тестова пътека, но все още няма позволение от френската служба за гражданска авиация за опити в открито небе. Изобретателят очаква да получи разрешително до края на август тази година. Сдобие ли се с такова, процесът по разработка ще се ускори значително. 

Досега прототипът е летял над изпитателно съоръжение близо до Марсилия. За машината се знае, че се захранва от четири газови турбини. В крайната версия се очаква да бъдат използвани 10 турбини, което ще позволи пренасянето на по-голяма тежест и при по-висока скорост. 

Амбицията на Запата е автомобилът да разви до 400 км/ч и да има пробег от около 110 км. 

Тепърва ще стане ясно как ще изглежда превозното средство и колко пасажери ще може да поеме. Въпреки че фазата на проектиране изглежда е приключила, ще отнеме време докато автомобилът на Франки Запата стигне до крайния потребител. 


Подкрепи Economic.bg