LIC33 се оттегля от сделката с БТК и мултиплексите

Пиер Луврие придоби БТК, Дунарит, First Digital, GARB, NURTS и AvioNams през март

LIC33 се оттегля от сделката с БТК и мултиплексите

Снимка: архив БГНЕС

Белгийският предприемач Пиер Луврие връща активите, които купи през 2015 г. в сделка за едно евро, на предишния им собственик. В официално съобщение, изпратено от негово име от брюкселския клон на базирана в Лондон агенция, Луврие заявява, че се оттегля от придобиването на БТК, мултиплексите и два военни завода за 840 млн. евро.  

"Това означава, че г-н Луврие няма повече никакъв интерес към тези активи", е посочено в съобщение до медиите.

"Моята причина да инвестирам в тези бизнеси беше да подпомогна преструктурирането на групата компании, която вярвах, че е изключително силна. Оказа се обаче невъзможно да получа съгласието на всички заинтересовани страни в приемливи срокове. Оставам уверен, че тази група компании има прекрасно бъдеще, и желая на всички ангажирани страни успех", казва Пиер Луврие, председател на УС на LIC33 и инвеститор, в съобщението.

Според агенцията, упълномощена от Луврие, споразумението за покупка на акции, подписано на 31 януари 2015 г., е давало възможност на купувача да върне придобивката си при определени обстоятелства и именно това право сега е упражнено.

В него са цитирани и имената на компаниите, съветвали белгиеца по "тази" сделка, като не става ясно дали същите или всички те са били ангажирани и в покупката или само в развалянето й. Това са AkinGumpStraussHauer& Feld, BonnSteichen& Partners, CMSCameronMcKenna, HoganLovells и LiedekerkeWoltersWaelbroekKirkpatrick.

В края на месец март официално стана ясно, че групата LIC33, създадената специално за сделката и регистрирана в Люксембург, придобива 43% от БТК, военния завод Дунарит и на още 4 фирми. Сред останалите закупени фирми бяха First Digital, GARB, NURTS и AvioNams. 

Тогава представители на компанията обявиха пред медиите, че се ангажират с изплащането на 900 млн. евро дългове на тези компании към КТБ и други кредитори, като ще търси парите на международните финансови пазари.
Коментари: 0