Личните лекари излизат на протест

Пациентите в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол остават без джипита

Личните лекари излизат на протест
224 ~ 1 мин. четене

Личните лекари в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол излизат на протести. Те няма да приемат пациенти, като спешните случаи ще бъдат насочвани към спешни кабинети. Информация за това къде се намират тези кабинети ще има върху затворените врати на всички стачкуващи лекари.

Лекарите са недоволни от здравната реформа на министър Петър Москов и  националния рамков договор с Националната здравноосигурителна каса.

Очаква се към тях всеки следващ ден ще се присъединяват още области.

Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на Здравната каса за "служебен" национален рамков договор, а да остане в сила действащият в момента.

От сдружението на личните лекари изчисляват, че увеличението на направленията е минимално, а от отпуснатите 2 млн. лв. за общопрактикуващите лекари се падат по 33 лв. на лекар. Българският лекарски съюз ще обжалва в съда проекта за решение на Здравната каса, с който ще се допълни сегашниятнационален рамков договор.

От протеста на джипитата се разграничиха медиците от спешната помощ. Те очакват напрежение в работата си, заради увеличения поток пациенти, които ще се насочат към тях.

Подкрепи Economic.bg