Лихтенщайнският фонд подписа за покупката на Общинска банка

Формално контролът остава в управляващо дружество CAIAC Fund Management

Лихтенщайнският фонд подписа за покупката на Общинска банка
Два дни, след като Българската народна банка (БНБ) одобри сделката за Общинска банка, лихтенщайнският фонд Novito Opportunities, зад който стоят парите на „Инса Ойл“, и Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) подписаха договора за продажба на 67.64% от капитала на финансовата институция. Това става ясно от съобщение на СОАПИ, изпратено до медиите. Предложената цена за мажоритарния пакет акции е 46 млн. лв., което е с едва 350 хил. лв. над исканата минимална цена от Столична община.

В съобщението се посочва, че подписаният договор не финализира процеса по сделката – "предстои купувачът да плати останалите 80% от цената на акциите и тогава те да бъдат джиросани".

Допреди съобщението на БНБ, че одобрява сделката, се знаеше малко за лихтенщайнския купувач. След обявлението стана ясно, че Novito Opportunities на практика е взаимен фонд, в който се закупуват дялове от различни инвеститори.

Българският производител и търговец на петролни продукти „Инса ойл“ е купил от Novito дялове без право на глас на стойност 46 млн. лв. Така формално контролът остава в управляващо дружество CAIAC Fund Management, а парите и собствеността реално са на „Инса Ойл“.
Коментари: 0